В интервю за изданието Club386 ръководителят на AMD Radeon Скот

...
В интервю за изданието Club386 ръководителят на AMD Radeon Скот
Коментари Харесай

AMD: собствениците на настолни графични карти не се интересуват от енергопотреблението

В изявление за изданието Club386 ръководителят на AMD Radeon Скот Херкелман (Scott Herkelman) показа мнението на компанията по отношение на потреблението на сила от страна на видеокартите и какви съгласно него са желанията на потребителите. Според топ-мениджърът на компанията този аспект играе значима роля единствено в сегмента на ноутбуците, а доста притежатели на настолни системи са по-малко загрижени по отношение на енергоефективността.

„ Компанията има самодейност да обезпечи висока продуктивност на ват в цялата ни продуктова гама. Когато пускаме чипове на пазара, ние учим настрана продуктивността на всяка графика. За ноутбуците това е от огромно значение. За настолните компютри е значимо, само че не за всеки. Има хора, които са в действителност загрижени за потреблението, до момента в който други не се интересуват толкоз. Определено желаеме да разработим чип с по-висока продуктивност на ват “ — сподели Херкелман.

„ Енергийната успеваемост несъмнено е главен приоритет. С времето ще видите, че ще ставаме все по-добри и по-добри. Трябва да наваксваме. Има неточности, които би трябвало да поправяме. Консумацията на луфт е един от тях. Сигурни сме, че това може да стане посредством поправяне на драйвера. Всъщност, това е сложен миг. Виждаме някои несъответствия с мощността при работа в режим на престой, които не би трябвало да съществуват, и работим с сътрудници, с цел да премахнем казуса. Това ще бъде поправено, само че може да отнеме още време “ — прибавя топ-мениджърът.

Така той отговори на въпроса на Club386 до каква степен AMD се интересува от по-ниската продуктивност на графиките RDNA 3, спрямо графичните карти от серията NVIDIA GeForce RTX 40, основани на микроархитектурата Ada Lovelace. Журналистите на изданието съпоставиха AMD Radeon RX 7700 XT и NVIDIA GeForce RTX 4070: първата видеокарта има номинална консумация на сила от 245 W, а втората демонстрира TGP от 200 W. Същевременно RX 7700 XT демонстрира продуктивност, сравнима с RTX 4060 Ti. И това не е изолиран образец, демонстрираха тестванията на Tom’s Hardware: номиналната мощ на NVIDIA GeForce RTX 4080 е 320 W, само че в игрите тя остава най-вече към 300 W, до момента в който AMD Radeon RX 7900 XTX при номинална мощ от 355 W употребява към 351 W при игрите — трендът продължава във всички линии “зелени “ и “червени “ видеокарти от последно потомство.

От друга страна, множеството от минусите на архитектурата RDNA 3 се компенсират от по-достъпните и конкурентни цени от страна на AMD. И е мъчно да се каже какво мнение би изразило управлението на компанията, в случай че нейните артикули бяха измежду водачи в конкуренцията за енергийна успеваемост, както беше със серията AMD Radeon RX 6000.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР