В интервю за холандския вестник De Volkskrant албанският премиер Еди

...
В интервю за холандския вестник De Volkskrant албанският премиер Еди
Коментари Харесай

Еди Рама обвини Брюксел в национален егоизъм

В изявление за холандския вестник " De Volkskrant " албанският министър председател Еди Рама оцени, че политиката на Европейски Съюз от ден на ден се дефинира от националния нарцисизъм, за което " най-хубавият образец е опълчването на България и Македония ".

„ Политиката на Европейски Съюз от ден на ден се дефинира от националния нарцисизъм. Има все по-малко значение какво вършиме и от ден на ден по какъв начин се усещат другите, когато вземат решение. И постоянно има място защо да се възрази. Българската позиция за Македония е най-откритият образец. Холандците знаят по какъв начин нежно да те „ убият “, само че за българите това не е нежна гибел “, споделя Рама. „ Тогава те ни споделят, че не сме подготвени, тъй като те самите не са подготвени и тази история продължава постоянно. След това споделят, че би трябвало да сме търпеливи и да се насилваме да възкръсваме всякога. Разбира се, когато Европейската комисия два пъти направи позитивни оферти, тези оферти се озоваха в мелницата на националните ползи в Съвета, което беше доста разочароващо, прави оценка Рама.

Бийбър: Френското предложение е злополука за разширението на Европейски Съюз

Професорът по политика и история на Югоизточна Европа в Университета в Грац Флориан Бийбър в обява на седем точки в Туитър изясни за какво съгласно него френското предложение за започване на договаряния за присъединение на Северна Македония към Европейския съюз съставлява „ злополука за разширението “ на Европейски Съюз. Според него френското предложение за отблокиране на българското несъгласие е злополука за разширението, макар че наподобява добре повдигането на българското несъгласие, то реализира малко и крие огромни рискове.

Предложението включва двустранния спор в преговорния развой на Европейски Съюз, като дава легитимност и поощрение на бъдещите членове на Европейски Съюз, които блокират страните членки, счита Бийбър. Според него то е доста по-близо до българските претенции, в сравнение с до позицията на македонците, което го прави небалансирано, счита той. „ По създание то приема националистическата логичност на българското държавно управление и допуска, че става въпрос за дискриминация на българите в [Северна] Македония “, показва проф. Бийбър. Игнорира се, че казусът (частично) е основан от Европейски Съюз – 10 000 македонски жители получиха български паспорти, тъй като са паспорти на Европейски Съюз, а не тъй като са българи. България злоупотребява с жителите и техните стремежи да бъдат жители на Европейски Съюз (да работят), като да ги афишира за " етнически " българи, продължава Бийбър. Предложението дискредитира механизмите за действителни права на малцинствата. „ Няма да има задоволително поддръжка в Македония и нератифицирането на контракта ще се пояснява като неуспех в [Северна] Македония, а не като неуспех на българските националистически претенции. Вместо елементарен излаз, френското предложение ще опетни още повече репутацията на Европейски Съюз и ще погребе процеса на разширение “, написа Бийбър.

Политическа партия „ Левица “: На пробългарското държавно управление да кажем " не " на българизацията с митинги

Маските за " Европейска Македония " на нелегитимното държавно управление на пробългарската Съюз на демократичните сили от дълго време са паднали. Разбираеми са всички декларирани подмятания за македонската еднаквост, език, политическа автономност и суверенитет, стопански разцвет и подли операции на незаконната ръководеща класа – македонизмът и македонският служащ са жертва на техните доходоносни ползи. Техните " висши цели " са подправени и манипулативни, заради което лишават македонския народ от главните атрибути на неговата културна и политическа еднаквост и историческа последователност. Разбирането на предлагането НЕ ОТВАРЯ ПЪТЯ ЗА ИНТЕГРАЦИЯТА НА МАКЕДОНИЯ С Европейски Съюз, а поставя завършек на процеса на нейното дефинитивно раздробяване - изгубването на македонската страна в Европа. Македонският език става първият език, за който Европейски Съюз (чрез България) публично ще бъде тематика на договаряния, може да бъде отричан; Няма гаранция, че България и в бъдеще няма да блокира процеса. Техните претенции стават напълно част от процеса и могат да наложат нови; Европейски Съюз и България, с условията, свързани с работата на т.нар Историческата комисия, желаят македонският народ и страна да станат българска играчка, която няма свое минало и изцяло да потъпче революционното, партизанско, антифашистко и АСНОМ-ско минало, отричайки съществуването на македонската нация със лични атрибути преди 1945! Затова в този сериозен исторически миг няма място за уязвимост и изчакване, нужна е достоверна и мощна опозиция на македонския народ! Апелираме да не се поддаваме на провокациите на служителите на реда и да протестираме още веднъж вечерта МАСОВО и почтено против насилствената българизация на Македония!

Среща на Мицкоски със Сарацин

Президентът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски се срещна с Мануел Сарацин, представител на немския Бундестаг за Западните Балкани. Проведох среща с висшия представител на немския Бундестаг за Западните Балкани Мануел Сарацин. На срещата беше разисквана настоящата политическа обстановка в Македония по отношение на присъединението й към Европейския съюз. Акцентирах върху позициите на ВМРО-ДПМНЕ за неприемливостта на това предложение, което държавното управление очевидно към този момент е приело. За нас е неприемливо историята, езикът и идентичността да останат заложници на български отрицателни ползи. Преговорите за присъединение на Македония към Европейски Съюз би трябвало да се основават на критериите от Копенхаген и не би трябвало да се позволява двустранни въпроси да натоварват присъединението. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР