В интервю за CNBC, публикувано вчера, предприемачът Ричард Брансън оповести,

...
В интервю за CNBC, публикувано вчера, предприемачът Ричард Брансън оповести,
Коментари Харесай

Пилотираният космически кораб СпейсШипТу-Юнити ще лети в космоса до няколко седмици

В изявление за CNBC, оповестено през вчерашния ден, предприемачът Ричард Брансън оповести, че първият пилотиран полет на галактическия транспортен съд “Юнити ” до космоса ще е реалност до няколко седмици, а не до месеци, както беше преди.

Всичко това значи, че евентуално през идващите дни или седмици ще има ново политане на “Юнити ”. По време на последното, на 26-ти юли, корабът с двама души на борда доближи до височина 50 километра, а ракетният мотор работеше 42 секунди. Очакванията са, че по време на идващото тестване ракетният мотор ще бъде пуснат в деяние за една минута, счита Дъг Месиър от Параболик Арк. 

Ако това стане съгласно проектите, “Юнити ” ще доближи до космоса – най-малко съгласно американското определение от кое място стартира той. Понастоящем съгласно интернационалната формулировка за галактическо пространство (т.нар. линия на Карман) космосът стартира от височина 100 километра, само че тази формулировка от ден на ден предстои на оборване (вижте обявата на КОСМОС БГ от 24-ти юли по темата). Американските военновъздушни сили връчват астронавтски значки на водачи, които доближават височина 50 благи, което се равнява на 80 километра. Договорът, прикачен към билетите, за които заплащат клиентите на компания Върджин Галактик, подсигурява същото – полет на 80-километрова височина. 

И по този начин, ако всичко мине наред, до края на 2018-та година въпреки всичко можем да забележим първия полет на американски водачи на борда на американски летателен уред до галактическото пространство. Това ще е суборбитален галактически полет (за разлика от напъните, които влагат Боинг и СпейсЕкс за достъп до орбита). В някои връзки суборбиталните туристически полети са даже по-вълнуващи от орбиталните. Ако достъпът до космоса по суборбитална траектория стане всеобщ, да се надяваме, че популацията на конспиралниците и плоскоземците мощно ще намалее. 

На фотографията: завръщането на кораба “Юнити ” след сполучливия полет през юли. Photo credit: Virgin Galactic

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР