В интернет се появиха снимки и видеа, за които се

...
В интернет се появиха снимки и видеа, за които се
Коментари Харесай

Годеж между малолетни роми от квартал Факултета в София

В интернет се появиха фотоси и видеа, за които се твърди, че демонстрират годеж сред малолетни роми от квартал "Факултета " в София.

След вълна от отрицателни мнения близо тричасовото видео с тържеството беше изтрито от интернет пространството.

Експертът по ромска проблематика Христо Николов описа за традициите в ромската просвета, довели до ранния годеж.

„ Ромската общественост е патриархално възпитана и моралът към момента не е липсващ. Традиция е, може би от епохи, да се държи на девствеността. Направят белята, а откакто това се случи, момичето от позор към родителите си не се прибира у дома и отива в другия дом. И това е опцията те да са семейство. Те не подписват цивилен брак, който е действителен на законодателството. Да, то е в ущърб на всички правни правила, само че това е с години традиция “, изясни Христо Николов.

Той е безапелационен, че преди повече от 15 години ранните годежи са били нормална процедура в ромските общества, тъй като момчетата са ходили в казарма. Така, с цел да не изгубят възлюбените си, младежите се вричали още от дребни. Конкретният случай обаче дефинира по-скоро като изключение.

„ Тук не става въпрос за пари. Оттук насетне той е законният брачен партньор, без никакви подписи и църковни бракове. Убеден съм, че родителите на тези деца сигурно съжаляват за тази тяхна постъпка, само че няма къде да вървят. Те са пред приключен факт. Дори да приберат това момиченце, даже да върви на учебно заведение, тя ще бъде подигравана. Това е още по-голям камшик за една затворена общественост, каквато е ромската “, добави Николов.

Според Семейния кодекс право да сключат брак преди навършване на пълноправие имат лица, които дават отговор на избрани условия. Изключение може да се направи единствено при основателни аргументи, навършени 16 година и документално позволение от Районния съд.

Според юрист Анели Чобанова в сходни случаи Държавната организация за протекция на детето, обществените служби и прокуратурата би трябвало да се самосезират и намесят.

„ Носят отговорност родителите на малолетните, тъй като малолетният е до 14-годишна възраст. Изцяло родителят упражнява неговите права и осъществя неговите ползи. В тази връзка родителят е този, който дава отговор за въпросния годеж или предшестващите дейности. Той би трябвало да носи и наказателната отговорност, в случай че нещо се е случило с детето “, съобщи Чобанова.

Твърди се, че малолетното момче е от столичния квартал "Факултета ". Срещаме се с учителка, която го разказва като положително дете.

„ Не допусках тъкмо от него, тъй като е мирен, не основава проблеми. Това е казус за нашето учебно заведение, само че по-скоро е обикновено за неговото семейство. Неговият татко сподели, че също рано се е оженил. За тях това не е проблем “, съобщи учителката Мая Амгелова.

По думите ѝ бащата на момчето е заречен да не прекъсва образованието му.

„ Извиках го, той пристигна, изясни каква е обстановката и на идващия ден стартира да идва на учебно заведение. Той се притесняваше в действителност дали децата няма да му се подиграват, само че няма проблем “, добави Ангелова.

Открихме и майката на малолетното момче. Тя не пожела да застане пред нашата камера, само че ни изясни, че концепцията на годежа е да покажат, че момичето към този момент е "във връзка ". Увери ни, че бъдещата снаха към момента живее при родителите си, а не в техния дом.

От Държавната организация за протекция на детето обявиха за бТВ, че няма подаден сигнал по случая. Няма заведена кореспонденция и в Софийската районна прокуратура.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР