В интернет има нова диетична мода и тя, разбира се,

...
В интернет има нова диетична мода и тя, разбира се,
Коментари Харесай

Защо хората в интернет ядат бучки масло

В интернет има нова диетична мода и тя, несъмнено, е потресающа… Хората ядат сурово масло непосредствено – без да го готвят, без да го смесват, без нищо; просто непосредствено (или паралелно с някакво друго ястие, само че все пак). Привържениците на тази безумна процедура настояват, че то има всевъзможни изгоди за здравето – само че дано да разгледаме това изказване, както и цялата тази наклонност от близко.

Нека уточним едно: не сме пристигнали да плюем по маслото. Разтопено върху филийка или пържеща се пържола, или в крема на тортата – има малко ястия, които не могат да бъдат усъвършенствани с масло.

Но това, че то прави чудеса като съставна част, не значи, че е добра концепция да се яде непосредствено като ябълка.

Имало е време, когато маслото се е считало за камшик за западната диета. От средата на 20-ти век наситените мазнини са публичен зложелател номер едно за загрижените за здравето си консуматори и доста хора минават към други възможности като маргарина. Тези други възможности обаче са с високо наличие на трансмазнини – отчасти хидрогенирани масла – и нови проучвания демонстрират, че те могат да имат нездравословен резултат върху сърдечносъдовото и метаболитното ни здраве.

Различните страни по света стартират да подхващат ограничения за възбрана на изкуствените трансмазнини, а редом с това се появяват и проучвания, които демонстрират, че маслото може би не е в действителност толкоз нездравословно. Така потребителите стартират да се отхвърлят от нискомаслените други възможности на млечни артикули, които постоянно са с по-високо наличие на други съставки като захар, в интерес на положителното, остаряло масло, пълномасленото мляко и пълномаслените кисели млека.

Но…

Малко е мъчно да се премине от филия с мед и масло към непосредствено ястие на масло, потопено в сос рагу, само че тъкмо това прави TikTokker buttergirll в това си видео.

Това е единствено един от многото видеоклипове на момичето, в които тя яде масло с разнообразни добавки и които са съдействали за 1,4-милионната ѝ почитатели в платформата. И buttergirll надалеч не е сама – такива клипове събират гледания във всички огромни обществени мрежи.

Не всички изричат смели изказвания за хипотетичните изгоди за здравето от този табиет – някои (колкото и да е мъчно да се повярва) просто се любуват на усета. Но има и такива, които имат вяра, че консумирането на сурово масло е път към по-добро здраве.

Например, различен тиктокър твърди, че изяжда по една бучка масло дневно и че просто се усеща по-добре по този начин.

Мазнините са основна част от здравословното хранене – да. От една страна, някои витамини като A, D и E могат да се усвоят вярно единствено благодарение на мазнини.

Но въпреки всичко би трябвало да се прави разлика сред наситени, мононенаситени и полиненаситени мазнини. Препоръчително е наситените като маслото да се употребяват в умерени количества и по опция да се заменят с ненаситени – това е един от правилата зад подкрепената от науката средиземноморска диета, да вземем за пример.

Привържениците на кето диетата също постоянно са огромни фенове на маслото. От няколко години насам кето диетата е измежду най-популярните в областта на уелнес, като мнозина споделят, че нисковъглехидратният метод на хранене им е оказал помощ да отслабнат и да поддържат форма. Но както постоянно се случва, научните данни за нея са спорни.

Друг проект с ниско наличие на въглехидрати, който придобива все по-голяма известност, е месоядната диета, която евентуално е още по-строга във връзка с въглехидратите и лимитира почитателите си единствено до артикули от скотски генезис. Маслото е измежду любимците на тази група, макар че хората наподобява имат мощни отзиви за това кой тъкмо тип масло е най-хубав, като постоянно се счита, че създаденото маслото от мляко от животни, хранени с трева, е най-хубаво поради хипотетичното му по-високо хранително наличие.

Друго изказване е, че то може да усъвършенства здравето на храносмилателната система. Маслото е богато на късоверижна мастна киселина, наречена бутират, която съгласно някои изследвания води до усъвършенствания при положения като синдром на раздразнените вътрешности, както и до противовъзпалителен резултат, който може да е от изгода за хората с заболяването на Крон.

Тези изследвания обаче преглеждат единствено чистия бутират самичък по себе си – те не хранят хора с огромни количества масло и не ревизират по какъв начин това въздейства на здравето им. Много от пациентите със синдрома на раздразненото черво да вземем за пример оповестяват, че храните с високо наличие на мазнини са отключващ фактор за признаците им. Със сигурност няма безапелационни научни доказателства, че потреблението на сурово масло може да насърчи по-здравословното храносмилане.

 Stick-of-butter-salted

Както при доста други фешън трендове, свързани с храната, и тук няма повсеместен метод. Всеки човек има разнообразни калорийни потребности според от метода си на живот; разнообразни желания, когато става въпрос за консумация на скотски продукти; и разнообразни хранителни чувствителности или отключващи фактори, които може да се наложи да вземе поради.

Маслото сигурно може да бъде част от здравословен хранителен режим. Вече знаем доста повече за изгодите от потреблението на пълномаслени млечни артикули спрямо нискомаслените им други възможности, само че има огромна разлика сред това да намажете маслото върху филия и да го хапете непосредствено от пакета.

Наситените мазнини към този момент не са диетичният дявол, който бяха в миналото, само че това не значи, че нямат никакъв негатив. Експертите въпреки всичко са съгласни, че сърдечносъдовата ви система ще ви благодари, в случай че оставите тези артикули да играят по-скоро поддържаща роля в ежедневната ви диета.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР