В информацията се посочва, че екзекутираните Юсеф Мехрдад и Садрола

...
В информацията се посочва, че екзекутираните Юсеф Мехрдад и Садрола
Коментари Харесай

Иран екзекутира двама души, осъдени за богохулство

В информацията се показва, че екзекутираните Юсеф Мехрдад и Садрола Фазели Заре, са направили закононарушения, измежду които осквернение, засегнатост на исляма, на пророка и други

Според Комисията на Съединени американски щати за интернационална религиозна независимост те са били задържани през май 2020 година, защото са взели участие в канал в " Телеграм ", наименуван " Критика на суеверията и религията ". Двамата мъже месеци наред са били държани в изолираност и не са имали опция да се свържат със фамилиите си, показва американската комисия, представена от Асошиейтед прес.

На 6 май Иран екзекутира дисидента с двойно шведско и иранско поданство Хабиб Фараджолах Чааб, наказан на гибел за тероризъм.

Фараджолах Чааб беше изправен пред съда предходната година по обвиняване, че е управлявал арабска сепаратистка група, забъркана в атентата през 2018 година против боен церемониал, при който починаха 25 души, и в още няколко бомбени набези.

Чааб беше упрекнат, че е управлявал " Арабското придвижване за битка за избавление на Ахваз " (другото наименование на " Харакат ан Нидал " ), което са бори за основаване на обособена страна в богатата на нефт югозападна иранска провинция Хузестан и е замисляла и правила " голям брой терористични актове ", оповестиха държавни медии.

Арабите и други малцинства от дълго време настояват, че са обект на дискриминация в Иран - нещо, което Техеран отхвърля.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР