В Индикативната програма за общински проекти на Министерството на финансите,

...
В Индикативната програма за общински проекти на Министерството на финансите,
Коментари Харесай

С 1 млн. лв. правят зона за отдих в района на Дупката във Варна

В Индикативната стратегия за общински планове на Министерството на финансите, гласувана с държавния бюджет за 2024 година, Община Варна получи финансиране и за още три градски обекта, свързани с просвета и отдих.

Това съобщи заместник-кметът на Варна по обучение, просвета и спорт Павел Попов във връзка проектобюджета за 2024 година.

Част от средствата са предопределени за планиране и създаване на зона за публичен отдих в региона на така наречен Дупка на стойност 1 млн. лева

Вторият план е за реорганизация и главен ремонт на прилежаща постройка към Художествения музей „ Георги Велчев “ за основаване на арт център на стойност над 505 хиляди лева

Третият обект е разработване на капиталов план „ Консервация, реституция, социализация и експониране на Аспарухов вал “, на стойност към 200 хиляди лева

Припомняме, че предходната седмица пред медии кметът на Варна Благомир Коцев съобщи, че би трябвало да се направи допитване до варненци какво желаят да има на мястото на Дупката .

" Може би това ще бъде един от първите референдуми, които ще създадем. Предпочитам по-широка социална полемика ", добави той.
Община Варна ще договаря за изкупуване на частния терен в Дупката , сподели тогава Коцев.

Той уточни, че се чака разпродажба на сдружението („ Централен повсеместен магазин Варна “ АД) в границите на тази година. По думите му това значи, че Общината ще влезе във притежание на територията на Дупката, която ще стане общинска благосъстоятелност. Става дума за близо 3 дка. На този стадий обаче остава въпросът с частния терен в територията ѝ, който е към 900 квадрата.

" Въпрос на договаряния е с частното лице. Направена е първа среща. Набелязахме вероятни сюжети за развръзка на тази съсобственост. Изявиха предпочитание за общ план, само че Общината не е показала интерес към този момент. Смятам че ние би трябвало да осъществяваме този план ", сподели тогава Коцев.
Moreto.net напомня, че през 2019 година беше направено на така наречен Дупка в центъра на града (теренът сред бул. „ Княз Борис I ” и ул. „ Княз Александър Батенберг ”, ул. ”Воден ” и ул. “Архимандрит Филарет ”).

Тогава 57,9% от специалистите гласоподаваха огромното пространство да бъде превърнато в многофункционален културен център . Същият отговор дадоха 30,1% от жителите.

В анкетата през 2019 година варненци обявиха, че желаят на мястото на Дупката да бъде построено публично пространство , включващо площад и парк, това мнение поддържаха и 40,2% от експертите.

Изследването за настройките за бъдещата функционалност на пространство Дупката в град Варна може да бъде намерено в уеб страницата.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР