В Хроникъл обичаме да се занимаваме с някои от най-наболелите

...
В Хроникъл обичаме да се занимаваме с някои от най-наболелите
Коментари Харесай

Защо някои хора имат вътрешно, а други – външно пъпче

В Хроникъл обичаме да се занимаваме с някои от най-наболелите въпроси на обществото, свързани с науката. Трябва ли гибелта да се учи в учебните заведения, да вземем за пример.

А през днешния ден ще обърнем внимание на може би най-важният въпрос от всички: за какво някои хора имат „ вътрешно “ пъпче, а други „ вътрешно “?

Преди да се срещнем с детайлностите към двата типа, е значимо да отговорим на този въпрос: Това е мястото, където се е намирала пъпната шнур, която свързва развиващия се плод с плацентата в корема на майката. След раждането тя към този момент не е нужна, тъй че нормално се прерязва и пристяга със скоба, оставяйки да стърчи дребното парче от нея, което най-после изсъхва и пада. Пъпът е белегът, който остава след този развой.

Пример за външно пъпче

Някои хора считат, че зависи от метода, по който е прерязана пъпната шнур, или от мястото, където е сложена скобата – само че това не е по този начин. Верният отговор е метода, по който заздравява региона и се образува белегът – което си зависи от индивида. Трябва да имаме поради, че някои медицински положения – най-вече пъпна херния и грануломи – могат да бъдат сбъркани с изнесен пъп.

Външният пъп несъмнено е по-редкият от двата типа – към 90% от хората са с вътрешен. А в границите на двете категории могат да съществуват и разнообразни подтипове, свързани с характерности като форма, ориентировка и дълбочина.

Ако сте горделив притежател на вътрешно, до момента в който (надяваме се) махате насъбрания там пух от облеклата, може несъзнателно да махнете и голям брой бактерии. Проучване от 2012 година, в което са взети проби от пъповете на група хора, открива над 2300 разнообразни типа бактерии – единствено в 60 пъпа. В една от пробите е открита бактерия, която преди този момент е била открита единствено в японската почва. Собственикът на този пъп в никакъв случай не е бил в Япония…

Въпреки че за голямото болшинство от хората то в никакъв случай няма да се промени, има няколко аргументи, заради които при малко на брой това може да стане. Първата е така наречен пъпна пластика, която съставлява козметична интервенция за смяна на размера и/или формата му.

Втората причина са медицински положения, които оказват спомагателен напън върху тази област, принуждавайки другояче вътрешния пъп да се трансформира във външен. Най-често срещаното от тях е бременността, при която натиска оказва растящият плод. Това може да докара до „ изскачане “ на пъпчето на към 26-ата седмица, макар че след раждане то нормално се връща към естественото си положение.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР