В храма още от сутринта бяха дошли много вярващи, за

...
В храма още от сутринта бяха дошли много вярващи, за
Коментари Харесай

Честит И Благословен Празник Вход Господен В Йерусалим! Патриархът Със Съдбовни Думи За Всички Българи За Цветница!

В храма още от сутринта бяха пристигнали доста вярващи, с цел да чуят посланията за празника Вход Господен в Йерусалим, носейки върбови клончета и пролетни цветя.

В словото пред миряните в храма българският патриарх приказва за последната седмица от живота на Исус Христос - за Страстната седмица, и за влизането му на днешния ден Цветница в Йерусалим. Исус Христос непринудено одобри кръстната гибел, с цел да ни дарува своето избавление.

До тази Богочовешка покруса оставаше единствено една последна седмица и тя трябваше да стартира от портите на Светия град Йерусалим, който беше център и средоточие на цялата старозаветна история и на дългото и трепетно очакване на обещания избавител, сподели Негово светейшество.

Той означи, че тази единствена по рода си седмица - Страстната седмица, е почнала с " Осанна ", минала е през " Разпни го ", с цел да приключи в утрото на Пасха с преславното Христово Възкресение.

Макар и въпреки всичко да знаем това, ние всяка богослужебна година още веднъж съпреживяваме и в тези съдбоносни дни с вдъхновение посрещаме Господа при портите на Йерусалим. С внимание се вслушваме в притчите и в пророчествата, изречени от Него в храма, причисляваме се към Светите му апостоли на Тайната вечеря, съпровождаме го в Гетсиманската градина и по мъчителния му път към Голгота. И без значение от съпреживяната горест в този ден, на Неговото тържествено влизане в Йерусалим, в сърцата ни владее наслада от това, че сме Христови и имаме Него - възкръсналия от мъртвите победител на гибелта, тъй като в Него е залогът и за нашата победа и избавление, уточни в словото си патриарх Неофит.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР