В ход са нови усилия за намиране на останките от

...
В ход са нови усилия за намиране на останките от
Коментари Харесай

Учени ще търсят останки от опожарен исторически британски кораб край Роуд Айлънд

В ход са нови старания за намиране на останките от английския транспортен съд „ Гаспи “ , който колонисти от Роуд Айлънд изгориха преди 250 години, оповестява Асошиейтед прес, като цитира екип от морски археолози.

Опожаряването на плавателния съд на 10 юни 1772 г . е в символ на протест, който за жителите на Роуд Айлънд е извънредно важен.

Опитите за намиране на доказателства за потъването на кораба, във водите край Уоруик, може да притегли повече внимание към историята, счита Джоузеф Макнамара, представител на локалната власт и участник в задачите за търсене на останките на опожарения кораб.

Новата изследователска експедиция започва през юли и е част от план за морска археология в Роуд Айлънд. Финансиран е от частни дарения в размер на 30 000 щатски $. 

Археолозите ще употребяват нова сонарна технология, прибавя още Джоузеф Макнамара. " Гаспи “ е изгорял покрай брега. Ще търсим корпуса и парчета, като части метал, керамика , които да ни разкрият повече за събитията и дейностите на екипажа “, прецизира Макнамара.

Според историческите сведения,  плавателния съд е изпратен в залива Нарагансет, с цел да наложи комерсиалните закони и да осуети дейности на контрабандистите.  Местните поданици се опълчват на командването на лейтенант Уилям Дъдингстън, че стопира корабите и пречи на търговията.

Плавателният съд засяда в плитчините, до момента в който преследва обвинен контрабандист и не съумява да изплува при идващия прилив, съгласно книгата на историка Стивън Парк за случая. Населението плячкосва кораба и стреля по капитана, който оцелява, а по-късно го възпламеняват.

Британската корона предлага премия за обвинените , само че никой в никакъв случай не ги предава.

Потъването на " Гаспи “ се отбелязва всяка година със специфичен фестивал в Уоруик , който включва церемониалното изгаряне на дребен модел на кораба.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР