В ход е създаването на научен съвет от специалисти в

...
В ход е създаването на научен съвет от специалисти в
Коментари Харесай

Асена Сербезова: Държавата обмисля скрининг за Т-клетъчен имунитет сред населението

В ход е основаването на теоретичен съвет от експерти в региона на епидемиология, вирусология, статистика и други, който ще има за задача да възнамерява провеждането на изследвания за Т-клетъчен имунитет измежду популацията у нас, написа.

Това разгласи министърът на опазването на здравето Асена Сербезова в границите на парламентарния надзор в Народното събрание. Целта е да се даде опция за действителна преценка за това каква част от популацията е предпазена против COVID-19, изясни тя.

Асена Сербезова отговори на въпрос на депутата от " ИТН " Андрей Чорбанов за въвеждането на Т-клетъчен тест за установяване на протективен имунитет против ковид.

Депутатът посочи, че до момента в който проучванията за антитела, против които може да се издава зелен документ, са ориентировъчни, то Т-клетъчният имунитет е действително това, което може да покаже каква част от популацията е предпазена против ковид.

По думите на Сербезова е планувано осъществяването на редица изследвания, като задачата е да се направи действителна преценка на обстановката и да се вземат решения. 

Проучват се опциите за обезпечаване на имунизацията на Novavax против COVID-19 в България, отговори Сербезова на друго депутатско запитване. Здравният министър напомни решение на Министерския съвет от август предходната година, което планува България да не взе участие в съглашението за авансово закупуване на имунизацията поради осигуреността на ваксини към оня миг и опция за обезпечаване на спомагателни количества от тях.

Припомняме, че Европейска комисия подписа контракта за покупка на ваксини с Novavax при започване на август 2021 година Той разреши страните членки да закупят още 100 млн. дози ваксини през интервала 2022-2023 година

Европейска комисия позволи за приложимост имунизацията против COVID-19 на Novavax през декември предходната година.

Днес Сербезова посочи, че при взимане на решението държавното управление тогава е взело под внимание няколко фактора - имало е задоволително обезпечени количества на имунизациите против Коронавирус, доста надвишаващи искащите да се имунизират, обезпечени са били обилни количества от имунизацията на Pfizer за 2022-2023 година. Взета е поради и опцията страната ни да получи спомагателни количества от имунизацията на Moderna. Било е регистрирано, че са декларирани задоволително ваксини от четирите типа, заключи Сербезова.

Въпреки че е била реализирана сделка с Швеция за даването на Novavax, желанията са прекратени заради изброените аргументи. Въпреки това стои на дневен ред опцията за започване на договаряния с Швеция за даване на имунизацията при възможна потребност, сподели министърът на опазването на здравето.

През март се чака в България да дойде петата позволена за Европейски Съюз Коронавирус ваксина – тази на Novavax, която е първата антигенна, сподели по-рано през днешния ден шефът на ИАЛ Богдан Кирилов. Той посочи, че все още в нито една страна членка няма осъществени доставки от нея. По думите му количества ще има, само че към момента не може да се каже сигурно какви ще бъдат те.

Богдан Кирилов посочи, че все още данните сочат 90% резултатност на имунизацията на Novavax във връзка с симптоматично и тежко протичане, като първичните данни демонстрират и резултатност по отношение на омикрон, само че са нужни още клинични изследвания, тъй като имунизацията не е прилагана в доста страни. Очаква се компанията да даде и тези данни на ЕМА в идващите седмици.

По тематиката с тестванията за възпитаници и проблема с някогашния министър Стойчо Кацаров Сербезова разяснява, че не е била открита корупция, а единствено предпоставки за такава.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР