В Хирошима американският президент Джо Байдън заяви, че Русия за

...
В Хирошима американският президент Джо Байдън заяви, че Русия за
Коментари Харесай

Какви са загубите на Русия в Бахмут: Байдън каза 100 хиляди

В Хирошима американският президент Джо Байдън съобщи, че Русия за изгубила в Бахмут към 100 хиляди бойци . Би Би Си няма информация тъкмо за какви загуби приказва Байдън. В армията има два съществени вида загуби: безвъзвратни и краткотрайни. Временни значи, че човек може да се върне на бойното поле; безвъзвратни - че това е невероятно.

Следователно към данните на Байдън би трябвало да се отнасяме внимателно. Може би става дума за безвъзвратните загуби на съветската страна: убитите в борба, починалите вследствие на повреди, произшествия и самоубийства, умрелите от рани и заболявания, изчезналите, пленените и миналите на страната на врага, както и тези, които са били ранени и осакатени по метод, който не би им разрешил да се върнат на фронта, само че Байдън може да има поради и краткотрайните загуби.

По-рано, говорейки за загубите на Русия в Украйна, американските чиновници и източници най-често цитираха общия брой на безвъзвратните загуби и краткотрайно напусналите фронта , а не данните за убитите.

Според специалисти на всеки погубен в тази война се падат към четирима ранени. Следователно, съгласно американски чиновници, Русия може да е дала към 25 хиляди жертви в борбите за Бахмут. Колко реалистична е тази оценка?
 NYT: ФСБ удостоверява данни за 110 000 ранени и убити руснаци в Украйна
NYT: ФСБ удостоверява данни за 110 000 ранени и убити руснаци в Украйна

Те не включват жертвите от Националната армия, ЧВК " Вагнер " и чеченските отряди

Би Би Си, взаимно с " Медиазона " и екип от доброволци съумяха да разпознават 5703 души, които може да са починали в борбите за Бахмут. Това са или тези, при които Бахмут е посочен в некролозите, или тези, които са се сражавали в състава на ЧВК " Вагнер " и са починали след 1 август 2022 година (приблизителната дата, на която са почнали борбите за Бахмут). Повечето от мъртвите, които са разпознати, са пандизчии.

Въз основа на наблюденията на Би Би Си върху обстановката на гробищата в разнообразни райони на Русия можем да се допусна, че действителният брой на жертвите може да бъде два пъти по-голям от броя на починалите, които са открити поименно. Тоест, съгласно най-консервативната оценка, в борбите за Бахмут съветската страна може да е загуби към 12 хиляди души. Но в тази ситуация с " Вагнер " действителният брой на починалите може да бъде доста по-висок от тази консервативна оценка, защото чиновниците на ЧВК постоянно са погребвани по-дискретно от съветските военни, а, които не са лесни за намиране. Поне едно от тях се намира отвън границите на Русия - покрай Луганск.

Естеството на военните дейности край Бахмут, които към този момент нормално се назовават " кланица ", демонстрира, че за съвсем 10 месеца опити за завладяване на Бахмут съветските военни може да са изгубили повече от 20 хиляди души, а коефициентът на ранените, като се има поради ниската подготвеност на пандизчиите може да бъде 1:5 и повече. И тогава цифрата от 100 000 безвъзвратни загуби, посочена от Байдън, към този момент не наподобява толкоз фантастична.
 Белият дом: Над 30 хиляди вагнеровци са починали в Украйна
Белият дом: Над 30 хиляди вагнеровци са починали в Украйна

От тях 90 % са затворници
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР