В Хелзинки днес ще се състои първата среща на високо

...
В Хелзинки днес ще се състои първата среща на високо
Коментари Харесай

Какво очакват Москва и Вашингтон от срещата на върха между Путин и Тръмп?

В Хелзинки през днешния ден ще се състои първата среща на високо ниво на Владимир Путин и Доналд Тръмп. Тя ще протече на фона на невиждано напрежение след края на Студената война. Какво могат да чакат Москва и Вашингтон?

За Путин - " импровизирано признание "

Срещата сама по себе си е победа за Кремъл, който отдавна се опитваше да я провежда, само че до наскоро се сблъскваше с нежеланието на Вашингтон, твърди анализаторът Андрей Баклицки.

Той споделя обаче, че не чака да бъдат реализирани основни " пробиви ", имайки поради, че ще бъдат обсъждани комплицирани въпроси като войната в Сирия, спора в Украйна и западните наказания против съветската стопанска система от 2014 година

Една обща и необвързваща декларация е максимумът, който може да се чака от тази среща, твърди Баклицки.

Според политическия анализатор Алексей Малашенко за Путин провеждането на срещата е " неофициалното признание, че Русия е велика мощ ".

Западът, отпред със Съединени американски щати, твърди, че като постанова все по-строги наказания против Русия, желае да покаже, че изолира Кремъл от интернационалната сцена.

Путин би могъл да се опита да убеди Доналд Тръмп да схване " по-гъвкав " метод към решаването на спора в Сирия с вярата Вашингтон да понижи военните си дейности там, допуска Малашенко.

Според него всеки компромис във връзка с този район ще бъде общопризнат като победа на Москва.

От своя страна, Тръмп ще се опита да убеди съветския си сътрудник, че иранските сили би трябвало да изоставен Сирия, само че Путин " може би не е подготвен " да рискува да утежни връзките си с Техеран, обичаен съдружник на Москва и Дамаск.

Във всеки случай рецесията в Сирия наподобява като по-лесна тематика за разискване за двамата водачи от спора сред проруските бунтовници и силите на Киев в Източна Украйна, един доста по-чувствителен за Русия въпрос.

Що се отнася до обвиняванията за съветска интервенция в американските президентски избори през 2016 година, Русия, която още изначало гневно отхвърля да се е месила, още един път ще удостовери на тази среща позицията си, твърди Баклицки.

Според него Русия би могла все пак да одобри общо официално съобщение, в което двете страни поемат ангажимент за невмешателство във вътрешните работи на другия.

За Тръмп - следващо разкъсване с наследството на Обама

За Доналд Тръмп срещата на високо ниво е опция да застане в центъра на американската външна политика.

" Той желае да бъде възприеман като човек, който самичък взима решения, който ги взима еднолично, който е решаващият фактор ", твърди Уилям Померанц, помощник-директор на научния център " Уилсън " към института " Кенан ".

" Този имидж е доста по-голям за Тръмп от това, което ще получи от срещата на върха ", разяснява той за Франс прес.

Според Алина Полякова от института " Брукингс " във Вашингтон милиардерът републиканец разчита да употребява срещата за изборни цели:

" Какво би могъл Тръмп да показа като победа във връзка с Русия? На процедура следното: " Обама утежни тези връзки, а аз ги усъвършенствах ".

Би могъл също по този начин да каже, че " Русия не е опасност за нас, тъй като персонално аз открих връзка с Путин и ние се гледаме в очите ", споделя тя.

Съединените щати обаче биха могли по време на срещата да се опитат да сключат няколко дребни съглашения по не толкоз комплицирани тематики, планува от своя страна Уилям Кортни от изследователския институт " Ранд корпорейшън " във Вашингтон.

Според него това би могло да бъде да вземем за пример съглашение за разкриване още веднъж на американското консулство в Санкт Петербург и на съветското в Сан Франциско, станали жертва на напрежението от последните месеци.

Едно по-значително съглашение обаче, с което да вземем за пример Вашингтон признава, че Крим е съветски, а в подмяна получава поддръжката на Москва за овакантяване на иранските сили на Сирия, наподобява малко евентуално, акцентира Кортни.

По материали на БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР