В Хасковска област бе обявено бедствено положение заради пожари почти

...
В Хасковска област бе обявено бедствено положение заради пожари почти
Коментари Харесай

Бедствено положение е обявено в област Хасково заради пожари

В Хасковска област бе оповестено бедствено състояние поради пожари съвсем във всички общини на региона, като се изключи Тополовград. Това стана с моя заповед доскоро, заяви регионалният шеф Красимир Ангелов пред Българска телеграфна агенция. Администрацията към този момент изиска помощ от Министерството на защитата - военнослужещи, които да се включат в потушаването на стихиите, добави Ангелов.

 

От Регионалната дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " (РДПБЗН) също са призовали за огнеборци от прилежащи на региона райони, споделиха оттова.

 

Малко по-късно през днешния ден регионалната администрация популяризира и заповедта на регионалния шеф. " Горят стърнища, смесени гори, шубраци и треви. Поради извънредно високите температури и мощни пориви напразно пожарите се разрастват, поради динамичната конюнктура и с това се основава компликация при преодоляването им, което от своя страна основава предпоставки за засягане на обитаемоте места.

 

Съществува заплаха от увреждане здравето на хора, както и заплаха за причиняване на обилни вреди на гори, аграрни насаждения, жилищни и икономически постройки и имущество на жители и икономически субекти ", се споделя в документа.

 

Областният шеф Ангелов подрежда включването на горски чиновници и доброволните формирования към общините, поискана е и верижна техника за пробутване на просеки.

 

Най-интензивен е пожарът край любимецкото село Дъбовец в Източните Родопи. Там пожарните коли са към този момент над 10, осведомиха от РДПБЗН.

 

Вятър и кръстосан терен затрудняват гасенето. Още четири автомобила огнеборци са изпратени на разразило се огнище край село Сусам, община Минерални бани.

 

Пожари са избухнали и край селата в община Любимец Георги Добрево и Оряхово, където огънят е наоколо до фотоволтаичен парк.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР