В хълмовете на североизточна Босна местната общност е разкъсвана между

...
В хълмовете на североизточна Босна местната общност е разкъсвана между
Коментари Харесай

Литиево находище открива добри перспективи пред БиХ

В хълмовете на североизточна Босна локалната общественост е разкъсвана сред страховете за разрушение на околната среда и очакванията за благосъстояние от големите находища на значими минерали, от които Европа се нуждае за своя зелен преход.


Районът към Лопаре се прави оценка на 1,5 млн. тона литиев карбонат, 94 млн. тона магнезиев сулфат и 17 млн. тона бор - материали, употребявани за производството на всичко - от електрически коли до вятърни турбини и електроника, съобщи Агенция Франс Прес.

Потенциално изменящите се залежи могат да бъдат рядко срещано преимущество за този потопен в беднотия завършек на Югоизточна Европа, където стопанската система на Босна и Херцеговина (БиХ) значително е в застой след опустошителната война през 90-те години на предишния век.

Огненият сръбски водач на Република Сръбска (ентитет в БиХ) Милорад Додик назова плана, който ще бъде ситуиран точно в районен съд, " опция за развиване, която не трябва да се пропуща ".

Но тлеещата локална съпротива против тази обширна открита мина заплашва да спре плана, защото някои се притесняват от евентуалните екологични последствия.

През декември градският съвет на Лопаре гласоподава предложение против плана.

" Повече от 90 % от жителите са срещу ", споделя кметът Радо Савич.

" Хората се опасяват от приключване на токсични материали. Ние сме безапелационни, че не желаеме такава мина тук ", добави Савич.

Групи за отбрана на околната среда са почнали петиция против плана.

" Навсякъде по света, където има такива мини, рано или късно се стига и до замърсяване на подпочвените води и въздуха ", споделя Снежана Ягодич Вуйич, водач на локална екологична асоциация.

В прилежаща Сърбия всеобщите митинги против литиевата мина на Rio Tinto наоколо до босненската граница принудиха държавното управление да анулира разрешенията за многомилиардния план през 2022 година

Владимир Рудич, шеф на босненския филиал на швейцарската минна компания Arcore AG, упрекна съперниците на плана в Лопаре, че " сеят суматоха ".

" Условията на работа ще бъдат безусловно следени ", споделя той.

Arcore се надява да стартира работа в региона до 2027 година

Компанията съобщи, че мината ще носи годишни доходи в размер на 1 милиарда евро и ще сътвори 1000 директни работни места и над 3000 непреки.

Проектът има за цел да изнася към 10 000 тона литиев карбонат годишно до 2032 година - задоволително за производството на сред 150 000 и 200 000 акумулаторни акумулатори, съгласно специалисти.

Понастоящем Европейски Съюз зависи от Китай за 97 % от потребностите си от магнезий.

С последователното преустановяване на продажбата на нови коли, задвижвани с изкопаеми горива, до 2035 година Европа се надява до края на десетилетието да може да добива 10 % от сериозните първични материали от личната си земя./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР