В групата на Хидрострой на Велико Желев влизат още Пътстрой

...
В групата на Хидрострой на Велико Желев влизат още Пътстрой
Коментари Харесай

"Хидрострой" взе поредна ВиК поръчка - във Видин за 18 млн. лв.

В групата на " Хидрострой " на Велико Желев влизат още " Пътстрой Бургас " и от предходната година " Водстрой 98 ", която допреди това се свързваше с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Плевен разгласи втори огромен търг за водно строителство за 20 млн. лева

Първата огромна поръчка за пречиствателната станция се бави поради тъжба в Комисия за защита на конкуренцията
22 авг 2017
Община Айтос: единствено един от 13 претендента може да строи пречиствателна станция

Всички, в това число огромни компании, са отстранени от план за съвсем 13 млн. лева
24 юли 2017
Поръчката за пречиствателна станция в Приморско е спряна поради тъжба

Търгът беше разгласен при започване на май и е на стойност над 17 млн.лв.
2 юли 2017
Комисия за защита на конкуренцията отхвърли жалбата против търга за пречиствателната станция във Видин

Жалбоподателят твърди, че срокът е " бутафорен ", а задачата е да се избере " нашият реализатор "
31 мар 2017

18.18 млн. лева с Данък добавена стойност е офертата на " Хидрострой ", като прогнозната стойност беше 21.6 млн. лева с налога.
Община Видин избра " Хидрострой " за довършването на пречиствателната станция за отпадни води. Така поръчките, които компанията на Велико Желев или близки до нея компании са спечелили през последната година, са на стойност най-малко 120 млн. лева, като това включва още две пречиствателни станции и права от автомагистрала " Хемус ".

Историята на оборудването във Видин стартира още през 2013 година, когато за строителството му бе определено обединяване с главен участник " Понсстройинженеринг " (52%). До предходната година бяха изпълнени едвам 20.33% от предмета на контракта и по тази причина той беше преустановен. После беше оповестена поръчка за доизграждане на станцията, само че по-късно беше спряна поради пропуски в документите. Последният търг стартира тази година, като предложения подадоха шест участника. Само един - спечелилият, обаче стигна до отваряне на ценови предложения.

Как протече търгът

В поръчката се състезаваха шест участника. В края на април предложения подадоха независимо " Главболгарстрой ", " Иса 2000 " и " Строително-предприемачески холдинг ". В търга аплайваха и две обединявания: " ГВВ Видин " с участници " Газстроймонтаж ", " Водохосподарске ставби " и " Водоканалпроект-Металпроект инженеринг ", както и " Гео Видин 2017 ", в което влизат " Геострой " и " Калистратов груп ".

Всички участници обаче са отстранени по разнообразни аргументи на ранен стадий. Техническите оферти на " Главболгарстрой " и обединяване " Гео Видин 2017 " не са отговаряли на условията на възложителя, написа в протокола. " Иса 2000 " пък не е покрила критерия за опит - през последните пет години да е изпълнила едно строителство на пречиствателна станция за 50 хиляди еквивалент поданици. От компанията са показали обекта в Кубратово, само че от общината прецизират, че той има позволение за прилагане от 10 юни 2011 година, т.е. не влиза в този петгодишен интервал от подаване на офертата. Офертите са събрани на 24 април тази година.

Обединение " ГВВ Видин " не е отговаряло на условията поради опита на инженерите, които са в екипа. Проблемът с офертата на " Строително-предприемачески холдинг " още веднъж е обвързван с опита на фрагменти от екипа.
Така в надпреварата за цената, която е главен аршин за оценка на офертите с тежест 70%, стига единствено " Хидрострой " и остава без конкуренция. Тяхното предложение въпреки всичко е по-ниско от прогнозната стойност (21.6 млн. лева с ДДС) - към 18.1 млн. лева В идващите дни следва да стане ясно дали някой от отстранените претенденти ще апелира решението на община Видин пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Самотният победител

" Хидрострой " е любимец в огромни търгове в Северна България, изключително за водно строителство, като в множеството всеобщо съперниците са отстранявани по една или друга причина.

Компанията бе определена да построи пречиствателната станция в Златни пясъци за 28 млн. лева с Данък добавена стойност (при 12 претендента на финала бяха позволени единствено два). В Добрич станцията ще се строи от обединяване на компании, в които влиза " Инфра специалист ", близка до " Хидрострой ", като тази поръчка е на стойност близо 32 млн. лева с Данък добавена стойност. В търга участваха 11 претендента, като 10 бяха отстранени. " Хидрострой " беше определена да строи правата сред Ябланица и Боаза от автомагистрала " Хемус ", дълга 9.3 км, за 65.8 млн. лева Тук отстранени от надпреварата бяха осем от 10 участника.

Единственият свеж пропуск на компанията на Велико Желев в кандидатстване за водни планове беше за пречиствателната станция на Айтос, когато участваше с дъщерната си " Водстрой 98 ". Там още веднъж имаше всеобщо премахване, в това число на компанията на Желев, и единствено една от 12 предложения беше годна - тази на " Каро трейдинг ". Поръчките за пречиствателните станции в Плевен, Елхово и Приморско също са оповестени, само че при тях има закъснение поради тъжби в Комисия за защита на конкуренцията.

При предходния мандат на ГЕРБ, които имат и множеството кметове, най-честият победител във ВиК търговете беше " Водстрой 98 ", като някои от плановете не престават и в този момент. Тогава компанията беше свързвана с Делян Пеевски. След договорката с Велико Желев предходната пролет строителният бранш е колеблив дали депутатът от Движение за права и свободи има общо с компанията.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР