В гръцката митология Деймос и Фобос са боговете на страха.

...
В гръцката митология Деймос и Фобос са боговете на страха.
Коментари Харесай

Най-странните фобии, които бихте могли да имате

В гръцката митология Деймос и Фобос са боговете на страха.

Деймос съставлява смут, а Фобос суматоха.

И до момента в който страхът съществува от самата зора на човечеството, едвам към 70-те години на предишния век англоговорящите стартират да прибавят „ уплаха “ в края на съществителните, с цел да означат „ боязън от “.

Фобиите нормално се разделят на 3 категории. Специфичните, или елементарни уплахи, са най-често срещаните и се задействат от съответни обекти – да вземем за пример паяци. Има уплахи, които концентрират страха в обстановка, в която няма елементарно бягство без стеснение, като да вземем за пример припадък на суматоха, когато сте в аероплан.

Третият вид е обществена уплаха, която може да аргументи извънредно безпокойствие в публични или обществени обстановки и може да докара до ниско самочувствие. Този трети вид може да аргументи доста обществени проблеми, като отпадане от учебно заведение и неспособност да се сприятелите.

Ето някои от най-странните уплахи, които бихте могли да имате:

Аблутофобия

Докато персоналната хигиена може да е нещо, с което се майтапим, някои хора се опасяват от миене или къпане. Те безусловно получават пристъпи на суматоха, когато се изправят пред душ или вана, а това води до самотност, изолираност и меланхолия.

Ергофобия

Форма на обществена тревога, ергофобията произлиза от гръцката дума ergo, което значи „ работа “. Тя нормално е резултат от някаква контузия по-рано в живота. За благополучие, може да се лекува посредством композиция от терапия и медикаменти за понижаване на тревогата. Това е може би една от най-разочароващите уплахи за тези, които я нямат, защото постоянно се преглежда като мързел.

Алодоксафобия

Може би най-широко уместната уплаха (поне в случай че сте били в интернет напоследък) е алодоксафобията, която е боязън от отзиви. Считана за обществена уплаха, тя произлиза от гръцките думи за мнение (dox) и друго (ало).

Филофобия



Въпреки че пеперудите в стомаха постоянно се свързват с обич, за някой с филофобия тези пеперуди са по-скоро като смъртоносни скорпиони, защото им е невероятно да се влюбят или да имат близки връзки.

За страдание, доста хора от тази категория, в последна сметка, водят живот на самотност. Предполага се, че Елизабет I е страдала това. Идва от гръцката дума philia, която значи „ братска обич “, само че може да се преведе и като другарство или любов.

Сомнифобия

Известно още като хипнофобия, това е необикновеният боязън от заспиване или сън. Често може да бъде резултат от това, че хората се усещат по този начин, като че ли губят надзор. Известно е също, че кошмарите са в основата на този боязън. Думата идва от somini - латинската дума за сън. Могат да се одобряват медикаменти за подкрепяне на съня и безпокойството, само че те се оправят единствено със признаците.

Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР