В град Кесария Палестинска по времето на император Диоклетиан (284-305

...
В град Кесария Палестинска по времето на император Диоклетиан (284-305
Коментари Харесай

Честваме паметта на мъченик Агапий, на другарите му и на мъченик Никандър

В град Кесария Палестинска по времето на император Диоклетиан (284-305 г.) потърпевши поради вярата си няколко християни. Те били Агапий и другарите му Публий, Тимолай, Ромил, двама Александровци и двама Дионисиевци.

Агапий бил от град Газа в Палестина, Тимолай - от Северна Мала Азия, двамата с името Дионисий - от град Триполи във Финикия (днес в Ливан), Ромил - от град Лида в Палестина, Плисий и двамата с името Александър - от Египет.

Всички, с изключение на Агапий, били напълно млади мъже. Те били упрекнати, че са християни и не се покланяли на езическите божества, нито им принасяли жертви съгласно императорската заповед. Изправили ги пред шефа на Кесария, който се опитал да ги принуди да се откажат от вярата си в Иисус Христос. Те обаче не склонили и по тази причина били посечени с меч в 303 година

По същото време в Египет живял един доктор християнин на име Никандър. Той с подготвеност помагал на всички заболели, без да се интересува дали могат да заплатят лекуването си.

Стремял се правилно да следва завета на Христос за обич към ближните и безплатно да дава на другите всичко това, което Бог безплатно му е дал. Никандър с цялата си душа се възхищавал на тези, които проливали кръвта си за вярата в Спасителя Христос. И когато научавал за гибелта на мъченици, отивал на мястото на мъчението, прибирал с страхопочитание свещените им остатъци и ги погребвал, написа Българска телеграфна агенция.

Вършел това нощем, тъй като властта се разпоредила телата на убитите християни да остават дълго на показ за наставление на народа. При осъществяването на това свое свещено дело през 305 година Никандър бил хванат и съден.

Така се разкрило, че и той е християнин, по тази причина бил изтезаван и най-после го осъдили на жестока гибел: драли кожата на тялото му и го горили със запалени факли. Накрая бил посечен меч и предал душата си на Бог.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР