В град Бяла отново се готви протест. Причината – присъда

...
В град Бяла отново се готви протест. Причината – присъда
Коментари Харесай

Бяла тръгва на протест след присъда за убийство от само 3 години затвор

В град Бяла още веднъж се готви митинг. Причината – присъда за ликвидиране от единствено 3 години затвор.
Става въпрос за случай отпреди 2 години. Убит тогава е 18-годишният Алекс Ангелов. Той умря, откакто беше ударен със стъклена бутилка в главата от 32-годишния Валентин Маринов и откакто лекарите в Русе не съумяха да се преборят за живота му. А повода е спор, тръгнал от това, че Ангелов не дал цигара на някой от компанията на Маринов – тъй като момчето не е пушило и надлежно е нямало цигари.
На първа инстанция Маринов е приет за отговорен и наказан на 20 години затвор. Във Велико Търново, на апелативна инстанция, към този момент има смяна – поради характера на закононарушението, което е изменено. На финалното правосъдно съвещание в Русе на 14 ноември предходната година правосъдният доктор доктор Пламен Димитров сподели в качеството си на специалист, че гибелта на Алекс е настъпила от тежка черепно-мозъчна контузия с мозъчни кръвоизливи, само че няма контузии по лицето му. Това значи, че по лицевите му елементи не е нанесен мощен удар, само че при внезапен удар с пестник по главата човек може да загуби равновесие и да падне, уточни доктор Димитров пред съда. Тогава бранителят на Маринов, юрист Венцислав Великов изиска обвиняването да бъде преквалифицирано в ликвидиране по несъобразителност, за което наказването е доста по-ниско. Окръжният съд не се съобрази с това искане. Колегите им от Апелативния съд обаче го направиха и това докара до понижаване на присъдата. Решението предстои на обжалване или митинг пред Върховния касационен съд, обобщава TVN.
" Може ли един човешки живот да коства 3 години? Не е ли подигравка с паметта на детето, с човешките закони ", попита една от учителките на починалия юноша.
" Престъпността идва от съдиите. Може ли един непознат жител (бел. ред. – някогашният френски дипломат Ксавие Лапер дьо Кабан, който пръв заприказва обществено за аферата " Яневагейт " ) да каже, че има гнили ябълки в правосъдната система, а от наша страна да няма нищо? Искаме от Висш съдебен съвет да забрани на тези съдии да продължат да работя ", настоя един от роднините на Алекс.
В четвъртък, в 11:00 часа, би трябвало да бъде извършен митингът пред Районния съд на Бяла. " Моля ви за правдивост и правораздаване, елате да ни подкрепите ", сподели разплаканата вуйна на Алекс пред Нова телевизия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР