В големия спорт все по-малко детайли са оставени на случайността

...
В големия спорт все по-малко детайли са оставени на случайността
Коментари Харесай

С добре измити ръце по пътя към медалите

В огромния спорт все по-малко елементи са оставени на случайността и с внимание се подхожда към всичко, отнасящо се до тренировките и положителното функционално положение на състезателите. Планират се освен натоварванията, само че даже и вярното асимилиране на банални привички като миенето на ръце.

Английският институт по спорта е проучвателен център към университета Лъфбъроу, чиито задания са разработки от биомеханика до формата на греблата в гребането. Един от целите на този институт обаче е битката със болесттите при спортистите.

По тази причина са извършени проучвания, които демонстрират, че поради заболявания, излъчени по въздушно-капков път, английските проектоолимпийци са пропуснали общо към 5800 подготвителни дни през последните две години - от лятото на 2015 до юли 2017 година Затова респираторните болести към този момент са приравнени с травмите, защото най-малкото се приближават до тях като постоянно споменавана причина за неразположение, неявяване от подготовка или едва показване на съревнование.

След разнообразни разбори учените стигнали до извода, че най-хубавият метод да се предотврати заболяването е вярното миене на ръце. И по тази причина е основана група от експерти, която да изследва въпроса.

" Респираторните болести и инфекциите са измежду най-честите аргументи, поради които спортисти претърпяват неуспехи на олимпийските игри. Ако мислите в тенденция на малко усъвършенстване, което да повлияе съществено на резултатите, понижаването на риска от заболявания е едно явно решение ", изяснява доктор Джеймс Хъл, един от ръководителите на проучването. Той даже съпоставя това с комфортни обувки, които понижават опцията от контузии.

За профилактиките на заболяванията не е значимо единствено да се измият ръцете, значими са също по този начин здравият сън, свалянето на психическото напрежение и други съставни елементи, които би трябвало да се управляват. Да речем честите ръкостискания с непознати при пътуванията преди надпреварите.

" Дълго мислихме по какъв начин да понижим риска. Звучи просто, само че болшинството хора не умеят да си мият вярно ръцете. А въпреки всичко множеството инфекции се предават точно посредством сходен контакт. Затова и миенето на ръце е жизненоважно ", продължава Хъл.

Учените от Английския институт по спорта вкарват онлайн подготвителната система SureWash (анг. - несъмнено миене), която дефинира точните придвижвания на ръцете в сходство със стадиите на вярното миене, избрани от Световната здравна организация. След това наблюдават дали състезателите могат да повторят упражненията и дали дейно ги запомнят.

По мнението на доктор Хъл обаче изследваните спортисти бързо не помнят по какъв начин вярно да си мият ръцете.

" Проведохме проучване и в тази тенденция. То сподели, че две седмици след образованието знанията се губят. Хората още не знаят, че течният гел за ръце работи едвам минута след контакта си с кожата. Ако да вземем за пример започнете да се храните единствено 15 секунди по-бързо след потреблението на гела, резултатът от него остава нулев. Искаме да се усъвършенстваме в установяването на тези, които се намират в риск от респираторни проблеми, и по-късно да се опитваме да понижим този риск ", прибавя доктор Хъл.

Директорът по здравето на спортистите към института Крейг Ренстън добавя: " Работим преди идните олимпийски и параолимпийски игри в Токио за ефикасни техники при миене на ръцете, които включват принадлежности като системата за тренировки SureWash, както и ултравиолетови лъчи. Това е доста значимо във връзка с обстоятелството, че респираторните и гастроентерологичните болести са две от най-големите закани за здравето на спортистите по време на подготовката и надпреварите. "

Специално самодейността за респираторното здраве на спортистите е резултат на съдействие сред спортния институт и Имперския лицей в Лондон.

Все отново с помощта на упражненията в тази тенденция и SureWash обаче знанията се усвояват все по-лесно и добре. Като резултат от това се чака английските спортисти да заболяват по-малко по време на значими надпревари, в това число и на олимпиадата в Токио следващата година, с помощта на щателното миене на ръце.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР