В годишнината от началото на войната на Русия в Украйна

...
В годишнината от началото на войната на Русия в Украйна
Коментари Харесай

Милков в писмо до Кулеба: България ще помогне за възстановяването на Украйна

В годишнината от началото на войната на Русия в Украйна министърът на външните работи Николай Милков изпрати писмо до украинския си сътрудник Дмитро Кулеба. В него той удостоверява поредната и безапелационна позиция на България по отношение на мощната поддръжка за суверенитета, независимостта и териториалната целокупност на Украйна.

„ Република България е част от единния отговор на Европейския съюз и НАТО на съветската военна експанзия против Украйна, упорства Руската федерация абсолютно да изтегли всички свои сили и военна техника от суверенната територията на Украйна в нейните интернационално приети граници. Страната ни има вяра в правилата на цялостно съблюдаване на интернационалното право и в търсенето на отговорност на агресора “, написа Министерство на външните работи.

Милков акцентира, че израз и знак за мощната поддръжка на България е и фактът, че многостранната помощ, която страната ни оказва на Украйна, е дефинирана на най-високо равнище посредством две решения на Народното събрание от предходната година.

Освен това страната ни е дала заслон на десетки хиляди избягали от войната украински жители (към момента за краткотрайна протекция в България се регистрирани 150 хиляди украинци, от тях 50 хиляди остават на територията на страната), и сме разпределили над 240 млн. евро за филантропична и друга помощ за Украйна. Изпращаме военна помощ и се грижим за ранени украински военни, написа още Милков.

Министърът акцентира и готовността на България като член на Европейски Съюз, НАТО и комшия в Черноморския район да взе участие във възобновяване на Украйна, съгласно опциите си.

Българският външен министър акцентира отличните двустранни връзки сред София и Киев, учредени на мощни исторически, езикови и културни връзки. Проевропейската ориентировка на Украйна, споделените евроатлантически полезности и съществуването в Украйна на най-голямата българска историческа общественост зад граница в допълнение укрепват тези връзки и основават солидна основа за тяхното подсилване, показва Милков в писмото си до Кулеба.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР