В годината, в която цветовете на Пловдив са навсякъде, в

...
В годината, в която цветовете на Пловдив са навсякъде, в
Коментари Харесай

Огледалото е майката на селфито

В годината, в която цветовете на Пловдив са на всички места, в Австрийския културен павилион изгря създателят Антон Стоянов и неговата особена живопис. Проектът му " Форнотека " демонстрира две огледални глазури, сложени измежду зелена джунгла. Те са зов за проблемите, които ни заплашват, като световното стопляне. Антон е роден в България, само че работи в Берлин. Това е първата му независима галерия в Пловдив. С него беше и Борис, негов съидейник и управител на Австрийския културен павилион.

И двамата харесвате живопис, от кое място стартира тази ваша обич към живописта?

Антон : Страстта ми към изкуството се появи още като дребен. Майка ми споделяше, че преди да проговоря, съм почнал да рисувам. Оттогава не съм преставал.

Борис: И добре че не е, с цел да съумея да го срещна. Творците във Fluca (Австрийския павилион за изкуство), които представям, са ми другари. Това е и задачата на Fluca - да показва и български създатели, които не са били дейни на тази сцена или от дълго време не са се завръщали в родината.

Какво би предиздвикало нашите създатели да се върнат?

Борис: Трябва да има няколко съществени фактора. И те са три. Първо е ясно, че би трябвало да има среда, само че тя се дефинира от институциите и образованието. Не по-малко значима е публиката, а третият фактор е меценатството и колекционерството. Нито един от тях не съществува в България. Затова и доста български актьори отиват да сбъдват фантазиите си в чужбина.

Антон: Аз съм един характерен образец за това - през 1997-а започнах да изучавам в Художествената академия, компетентност стенна живопис. Това беше няколко години след рухването на Берлинската стена, само че в образователната система нямаше никаква смяна. Бях на 19 години, желаех да завладява света, само че методът на преподаване не ми помагаше. Затова и отпътувах.

- За изложбата си сте употребявали стъкло, какво задачите?

Антон: Това е техника, която аз самичък изобретих. Това е нереална живопис, и то единствено на повърхността на едно огледало. Свързано е с действителността ни - всички тези медии, инстаграм, снапчат и така нататък са на всички места и концепцията ми в действителност е да предизвикам хората да погледнат по-дълбоко в себе си, а освен повърхността на селфито. Огледалото е майката на селфито! Съзнанието за запазване на околната среда е другата ми тематика. То е решаващо за идните генерации. В Германия Зелените са втори на последните избори. Това демонстрира, че нацията стартира да осъзнава, че би трябвало да предприеме нещо.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР