В германската столица Берлин днес отбелязват 62-ата годишнина от издигането

...
В германската столица Берлин днес отбелязват 62-ата годишнина от издигането
Коментари Харесай

В Берлин отбелязват 62 години от построяването на Стената

В немската столица Берлин през днешния ден означават 62-ата годишнина от издигането на Берлинската стена, като отдадат респект на всички жертви на някогашния източногермански граничен режим, съобщи ДПА.

На няколко събития по продължение на някогашната граница, която на 13 август 1961 година, физически разделя града на Изток и Запад, представители на немската политика и общество ще си спомнят за хората, които починаха, до момента в който се опитваха да избягат от твърдолинейния комунистически режим на Източна Германия. 

Годишнината ще сложи акцент и върху това по какъв начин траялото десетилетия разделяне е разделило фамилии и мощно е лимитирало свободата. 

Наред с плануваната религиозна работа в Берлинския параклис на помиряването, ръководителят на градската финансова работа Щефан Еверс ще постави венец от името на градската администрация на Мемориала на стената на Бернауер щрасе.

Ще бъде отдадена респект на 18-годишния Петер Фехтер, който беше прострелян през август 1962 година, една година след построяването й, от източногерманските граничари и оставен да почине от загуба на кръв до Стената. 

От западната страна на Стената тогава е имало голям брой хора, които обаче не можали да оказват помощ на Фехтер, тъй като той пада от източногерманската страна и защитата там не му оказва помощ. 

Честването ще се състои на Цимер щрасе, до контролно-пропусквателен пункт „ Чекпойнт Чарли “. Междувременно в близкия град Телтов в провинция Бранденбург висши политици в района ще отдадат респект на Петер Мадлер и Карл-Хайнц Кубе, убити надлежно през 1963 година и 1966 година при опит за бягство. 

Стената е издигната най-много, с цел да спре изселването на източногерманци на запад, защото приключването на работна ръка забавя стопанската система. Лидерите на Източна Германия упорстват, че Стената пази нейните жители от капитализма. Съоръжението е било дълго почти 155 километра и разделя цели общности за повече от 28 години. Според фондация „ Берлинска стена “ минимум 140 души са били убити по протежението й, до момента в който са се опитвали да избягат от Източна Германия. 

След фрапантен поврат, на 9 ноември 1989 година Стената пада, а Германия в последна сметка се сплотява още веднъж.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР