В Германия магазините за нехранителни стоки, училищата, фризьорските салони, спортните

...
В Германия магазините за нехранителни стоки, училищата, фризьорските салони, спортните
Коментари Харесай

Германия започва да се съвзема

В Германия магазините за нехранителни артикули, учебните заведения, фризьорските салони, спортните и детските площадки, музеите, изложбените центрове, галериите и мемориалите, а също по този начин ботаническите и зоологическите градини, бяха отворени още веднъж още при започване на май. Скоро по-късно възобновиха работа заведенията за хранене и кафетата, в някои райони се раздвижи и хотелският бизнес.

Вдигнат е контролът по границите с Дания и Люксембург. Правителството на Федерална Република Германия се надява от 15 юни да бъде възобновен редът за придвижване в шенгенската зона отпреди рецесията.

Големите всеобщи прояви са неразрешени до 31 август, само че улиците в немската столица към този момент се съживяват.

Някои още вървят на всички места с защитна маска на лицето, само че потреблението на такова защитно средство е наложително единствено в магазините и в публичния превоз.

В магазините това предписание се съблюдава на практика на 100 процента; в превоза обаче не е по този начин. Бездомниците, да вземем за пример, (към 2000 публично в Берлин, а по неофициални данни - пет пъти повече) се разхождат из метростанциите, във вагоните на метрото и в крайградските влакове, без да си прикриват лицето. Отгоре на всичко просят пари " за залък самун ". По принцип берлинчани са великодушни към несретниците, изключително в случай че съпроводят молбите си с ария или гратис вестниче, само че през днешния ден постоянно се отдръпват от следващия клошар.

В превоза постоянно се срещат и младежи, които поставят маска единствено на устата си, оставяйки носа открит, или я смъкват под брадичката. Тя си виси на ушите им, само че естествено не прикрива нищо. Тук назовават сходни хора " ковидиоти " - те умишлено подценяват предизвестията, целящи да бранят персоналното и публичното здраве и сигурността. Перчат се, сякаш протестирайки против " ограничението на персоналната им независимост ". Другите пасажери обаче рядко се възмущават намерено.

На магазините към момента се постанова да лимитират броя на купувачите, които позволяват вътре по едно и също време. Затова съвсем на всички места пред входа се извиват опашки, най-вече от младежи. Най-дълги са опашките пред спортните магазини, велосипедните шоурумове, бутиците на мрежовите марки за дрехи като Zara и H&M.

Пробните са затворени напълно или отчасти - веригите оферират купувачите да премерват облеклата у дома и да ги сменят, в случай че не им стават.

В магазина всеки би трябвало да е с маска и хората се оплакват, че им е задушно. Чуват се от ден на ден упреци, че касиерите работят с незащитено лице.

Всъщност на процедура всички каси са закрити със специфична пластмасова бариера още от началото на рестрикциите, а маркировката по пода е знак за купувачите да не ги приближават, по тази причина мнозина притежатели позволяват на касиерите да не си поставят маска.

Фризьорските и маникюрните салони работят със непокътнат час. Посетителите към момента са доста след съвсем двумесечната пауза. На вратата постоянно са окачени табели с молба да не се влиза без повикване. В берлинския регион Щеглиц, да вземем за пример, всеки занаятчия кани клиента си да влезе, пръска дезинфектант върху ръцете му, приканва го да смъкна маската, с която е пристигнал, и му предлага нова. Клиентът е задължен да я постави и чак тогава да се настани в креслото.

Мнозина берлинчани чакаха с неспокойствие да отворят заведенията - изключително дребните бирарии и кафета.

Какво значат те за елементарния немец? Ще кажем единствено, че още от март в Берлин край пивниците, затворени поради пандемията, най-много на партера на жилищни блокове, непрекъснатите гости се събираха всяка вечер. Всеки си носеше бира и я изпиваше на стъпалата на обичаната механа, бистрейки с другите вести от деня.

" Изгубихме съвсем 80 на 100 от оборота. Вече работят трима души вместо шестима. Подкрепата от управляващите ни оказа помощ, само че не изключително. Макар че пристигна доста бързо ", споделя притежателят на ресторант в берлинския регион Кройцберг.

По думите му продажбите на храна за у дома, почнали още преди ковид, нарастнали по време на карантината, само че и това не помогнало да се покрият общите разноски. Ресторантът към момента не можел да стигне оборота отпреди рецесията - малко били туристите " от другите немски провинции и от чужбина ".

През последните години в столицата имаше същински туристически взрив - предходната година Берлин посрещна близо 14 милиона посетители. Големият стопански бранш, какъвто са местата за хранене в града, значително зависи от тези екскурзианти.

Огромната зала с дървена ламперия на фамозния бирен ресторант " Алт берлинер " в регион Вилмерсдорф е съвсем празна вечерта. Посетителите сядат единствено на масите по тротоара край входа. Келнерка с защитна маска им носи дружно с менюто анкета и писалка. Всеки би трябвало да впише датата, номера на масата, името си, телефон за връзка и имейл адрес.

Замисълът на управляващите е тези данни да се събират в здравното министерство, с цел да бъдат търсени лицата, посетили ресторанта, в случай че посетител или чиновник се разболее. Повечето клиенти прочее единствено хвърлят взор на анкетата и я избутват настрани.

Ангелина Тимофеева, в. " Комерсант " / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР