В Германия 96-годишната Ирмгард Фухнер ще се яви пред съда.

...
В Германия 96-годишната Ирмгард Фухнер ще се яви пред съда.
Коментари Харесай

Съдят 96-годишна машинописка като сътрудник на нацистите

В Германия 96-годишната Ирмгард Фухнер ще се яви пред съда. Тя е упрекната, че е взела участие като съизвършител на нацистите в унищожаването на 11,4 хиляди евреи, поляци и руски пандизчии от концентрационни лагери по време на Втората международна война, оповестява Daily Mail.

Жената е била на 18 години, когато е работила като секретар на коменданта на концентрационния лагер Щутхоф в Полша, тъй че ще бъде съдена по каузи за малолетни. В същото време самата нацистка твърди, че не е знаела нищо за унищожаването на хора в газовата камера в лагера, където от 2 септември 1939 година до 9 май 1945 година са убити към 65 хиляди души.

Като стенограф и машинописка Фухнер е помогнала на лагерните шефове в систематичните убийства на пандизчии, написа в обвинителния акт . Основното съвещание по нейното дело би трябвало да стартира през септември. Сега дамата живее в старешки дом в Quickbourne.

На 22 юли 1944 година оберщурмбанфюрерът Пол Маурер разпорежда депортирането на незнаен брой пандизчии от Щутхоф в Аушвиц (Аушвиц-Биркенау) за заличаване.

Четири дни по-късно комендантството изготви лист със пандизчии, които трябвало да бъдат трансферирани. Обвинението твърди, че този лист е записан от Фухнер.

Миналия декември 92-годишната Урсула Хавербек , известна като нацистка баба, получи нова присъда за отказване на Холокоста. Берлински съд я осъди на една година затвор. Хавербек отхвърли Холокоста в изявление, оповестено онлайн през март 2018 г. Жената не се яви в съда за присъда.

По време на Втората международна война в Аушвиц са изпратени към 1,3 милиона души, от които 1,1 милиона души умират. Според други оценки в лагера са починали до четири милиона души. Аушвиц-Биркенау е освободен от руските войски на 27 януари 1945 година, този ден се празнува като Международен ден за възпоменание на жертвите на Холокоста.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР