В газохранилището в Чирен беше дадено начало на разширението на

...
В газохранилището в Чирен беше дадено начало на разширението на
Коментари Харесай

Започна разширението на подземната част на газохранилището в Чирен

В газохранилището в Чирен беше обещано начало на разширението на подземната му част. Очаква се там да могат да бъдат съхранявани  1 милиард кубически метра природен газ.

Проектът планува да бъдат построени нови сондажи - 10 за употреба и 3 за наблюдаване, както и уреди за свързването им с компресорна станция. След разширението дневният потенциал на хранилището ще се усили до 10 милиона кубически метра за рандеман и 8 милиона кубически метра за нагнетяване. В Чирен ще могат да бъдат съхранявани 1 милиард кубически метра природен газ.

Енергийният министър Росен Христов: " Възможността да съхраняваме размери, които са на процедура 1/3 от годишната консумация на България, дава сигурност даже в случаи на огромни спирания на доставките страната да може да работи месеци със съхранените количества. Финансовите изгоди са средногодишната цена да бъде по-ниска.

Над 500 милиона лв. е цената на разширението на газохранилището. Досега са обезпечени 78 милиона евро безплатно европейско финансиране и 87 милиона лв. заем от БЕХ за " Булгартрансгаз ".

Изпълнителният шеф Владимир Малинов: " Работим за останалата част от финансирането - да получим заемни средства от американски държавни институции ".

Очаква се дейностите по разширението на газохранилището да приключат в края на идната година.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР