В галерия Средец“ на Министерството на културата днес ще бъде

...
В галерия Средец“ на Министерството на културата днес ще бъде
Коментари Харесай

В Министерството на културата се открива фотоизложбата „Артисти за деца“

В изложба „ Средец “ на Министерството на културата през днешния ден ще бъде открита фотоизложбата „ Артисти за деца “ , оповестиха от ведомството. Тя може да бъде забелязана до 31 януари. Официалното разкриване ще бъде в 18:00 часа. 

Това е разширена галерия, комбинираща снимки от две предходни изложб и. Първата е пътуващата галерия „ Далеч от Африка “ , за която театралната режисьорка Елена Панайотова и фотографът Атанас Кънев получиха премия „ Пловдив “ (2023) за изключителни достижения в областта на „ аудиовизуалното изкуство и фотографията “. Другата експозиция е „ Артисти за деца “ , която бе открита предходната година в Смолян. Нейни създатели са фотографите Атанас Кънев, Иван Дончев и Мария Ангелова.

Фотографиите на актуалната галерия „ Артисти за деца “ отразяват действия по едноименната стратегия, която е неповторим български модел за използване на театрално изкуство за обществена смяна , по който актьори и деца в риск са ангажирани в креативен образования и приказни театрални фестивали, осъществени петнайсет години в България и шест години в Африка.

Първите две фотоизложби са финансирани в две следващи години от Национален фонд „ Култура “ по стратегия „ Социално ангажирани изкуства “ .

В рамките на актуалната фотоизложба „ Артисти за деца “ в изложба „ Средец “ ще се организира и още едно събитие на 22 януари от 18:00 часа – премиера на книгата „ Приложен спектакъл: Теория и практики от България до Африка “ от Елена Панайотова , която за първи път сплотява съществено теоретично проучване за появяването на тъй наречените „ прибавен спектакъл “ в световен подтекст и споделя емпиричен дълголетен мултикултурен опит. В представянето на книгата ще взе участие проф. Камелия Николова . Изданието е на Индологическа фондация „ Изток-Запад ”.

Програмата „ Артисти за деца “, продуцирана от Фондация „ Ден Гри “, е ръководена от Елена Панайотова петнайсет години в България (2002 – 2017) и шест години в Африка (2011- 2017). В програмата са били включени над 5000 деца и младежи в риск и над 300 актьори от Африка и Европа са подготвени от български екип в практиките на прибавен спектакъл.

През 2016 година програмата е измежду осемте плана от общо 1800 от целия свят , подкрепени от ЮНЕСКО за допринасяне за културно многообразие в света. В програмата са взели участие млади актьори и студенти в изпълнителски и образни изкуства от четири континента , и деца и младежи в неравностойно състояние от домове от цяла България (с. Ш. лъка, Смолян, Пловдив, Хасково, Стара Загора, Гоце Делчев, Панагюрище, Брацигово ) и домове в Кения (Найроби, Кисуму) и Танзания (Аруша).

Елена Панайотова е режисьор, възпитател и продуцент . Тя е лекар по театрални изкуства, дълготраен учител по актьорско майсторство в Академията за изкуства в Утрехт, Холандия и департамент „ Театър “ към Нов български университет. Съосновател и ръководител на управителния съвет на фондация „ Ден Гри “, посредством която продуцира и управлява над 100 интернационалните креативен събития и изяви.

Проектите, които управлява в областта на изкуството и образованието, включват над 300 актьори и 5000 деца от четири континента . Панайотова има голям брой награди като сценичен режисьор на над 30 трагични, оперни и куклени спектакли, които са били част от разнообразни европейски фестивали през последните двадесет години. Филмът „ Майка “ на Зорница София е въодушевен точно от работата ѝ с „ прибавен спектакъл “ на няколко континента.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР