В Европейския съюз има два подхода по темата за климатичните

...
В Европейския съюз има два подхода по темата за климатичните
Коментари Харесай

Проекти за управление на водите ще минимализират щетите от климатичните промени

В Европейския съюз има два метода по тематиката за климатичните промени. Единият път е битка с климатичните промени и слагане на амбициозни цели. Вторият метод е за адаптиране. Трябва да насочим напъните си точно в посока акомодацията към измененията в климата, да използваме данните, с цел да формулираме дейностите, които би трябвало да предприемем, тъй че тези промени да се отразят минимално и да бъдем готови за резултата от тях. Това съобщи екоминистърът Нено Димов на конгрес, проведен от Световната банка и Министерство на околната среда и водите.

"Ефектът върху водите на промените на климата е един от най-съществените и най-видимите. Свидетели сме през последните години, че размерът превалявания не се е трансформирал фрапантно, само че те стават по-проливни. Променя се методът, по който земята може да одобри водата, по който тя може да се съхранява и придвижва. Ние би трябвало да отчетем това и да имаме метод, по който да се оправяме с тези проблеми, с цел да може да отговорим преди всичко на потребностите на хората, на второ място на тези на стопанската система и на трето - на био- и екосистемите. От тази позиция ръководството на риска от наводнения и ръководството на проектите за речните басейни са основно значими стратегически документи “, посочи Димов.

Той уточни, че България е подхванала съответни стъпки в тази тенденция. Между министерството и Международната банка за възобновяване и развиване към този момент има подписано Споразумение за даване на помощ и услуги в поддръжка правенето на проекти за ръководство на речни басейни и проекти за ръководство на риска от наводнения в България. „ Резултатът, който чакаме, е точно тенденция по какъв начин да се приспособяваме, тъй че рисковете и вредите от наводнения да бъдат сведени до най-малко “, акцентира Нено Димов.

В момента ведомството работи и по план за ръководството на водите на река Искър, който е пилотен и чието довеждане докрай ще даде опция за взимане на сходни ограничения и за останалите поречия.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР