В Европейския парламент се разглежда инструмент за финансиране на Западните

...
В Европейския парламент се разглежда инструмент за финансиране на Западните
Коментари Харесай

Европарламентът ще финансира Западните Балкани при гарантирано спазване на правата на национални общности

В Европейския парламент се преглежда инструмент за финансиране на Западните Балкани, който ще бъде част от така наречен политика на разбъркване или кохезионната политика. Това сподели по време на конференцията „ Европа на Балканите: Общо бъдеще “ в Кюстендил, проведена от Българска телеграфна агенция, българският евродепутат от групата на Европейските консерватори и реформисти/ВМРО Ангел Джамбазки.

„ В този инструмент има наши оферти, които съумяха да влязат, и те са свързани с това, че финансирането би трябвало да бъде обвързано със спазването на главните базови човешки права “, съобщи евродепутатът и разясни, че това важи и за българите и в Република Северна Македония, и за тези в Сърбия, както и за другите общности на Балканите. Той предвижда, че гласуването на този инструмент може да се случи или интервала 10-12 април или 22-25 април. „ Важното е българските общности да участват в тези принадлежности, когато Европейският съюз (ЕС) дава пари, само че при спазването на правата на обособените национални общности “, сподели още Джамбазки.

Българският евродепутат акцентира, че в този момент политическото посланичество непрестанно би трябвало да слага въпроса за правата и законните ползи на българите от българските Западни околности. „ Това е национално прието малцинство, макар опитите на Белград да шиканира тази историческа истина и да се опита да я показа по някакъв различен метод “, заяви Ангел Джамбазки и добави, че би трябвало да се слага и въпросът за правата и законните ползи на хората с македонско поданство, само че с българско национално съзнание в Република Северна Македония.

„ Това би трябвало да бъде задача номер едно за българската политика – и вътрешна, и външна, и за дипломацията “, счита той. По думите му това може да става и през европейския образец, който обаче България не употребява задоволително добре. Според него е пропуск за страната ни, че откогато е в Европейския съюз не е посочила ясно, че пътят на Скопие и в по-малка степен на Белград към Брюксел минава през София.

Поздравления за напъните, които вършиме за това Българска телеграфна агенция да бъде и тя е водещата осведомителна организация в България, сподели във връзка откриването на новия Национален пресклуб на Българска телеграфна агенция в Кюстендил евродепутатът.

Ангел Джамбазки разказа, че къщата, в която към този момент се обитава пресклубът, е завещание от българските поборни обединявания на националното етническо землище. Джамбазки добави, че къщата е била употребена безусловно за щаб на революцията, когато Кюстендил е основна квартира на Българската войска. Той напомни и че на гарата в града са посрещнати немският кайзер и българският цар Фердинанд. Евродепутатът съобщи, че в тези години българската държавност е имала самочувствието ясно да слага своите цели и задания, и да ги взема решение.

https://novini.bg/

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР