В Европейския парламент на първо четене е одобрена идеята за

...
В Европейския парламент на първо четене е одобрена идеята за
Коментари Харесай

Архитект: Каналът Русе-Варна е в сферата на фантастиката 

В Европейския парламент на първо четене е утвърдена концепцията за построяването на плавателен канал Русе - Варна като удължение на интернационалния транспортен кулоар Рейн-Дунав. Става дума за 197-километров плавателен канал. Проектът  е заложен в законодателен правилник, който би трябвало да получи утвърждението на държавите-членки от Европейския съюз и да се гласоподава на второ четене, което би следвало да се случи до Коледа. Това  обясниха евродепутатите от ГЕРБ  Андрей Новаков и Емил Радев.

" Това, което сме внесли, е удължение на съществуващия кулоар Рейн-Дунав през Русе, Търговище, Разград, Провадия, Девня и Варна ", акцентира Андрей Новаков.

" Използвахме опцията да вкараме този план, когато се гласоподава това предложение. Оттук насетне на ход е страната... Това прави Варна още по-атрактивна като външна европейска граница. За цяла Североизточна България този план е извънредно значим ", разяснява Емил Радев.

Според евродепутатите от ГЕРБ Андрей Новаков и Емил Радев, плавателния канал би трябвало да се реализира до 2040 година.  Става  дума за остарял план още от времето на Османската империя. Идеята е от 1833 година и задачата тогава е да се съкрати пътят от Централна Европа до Черно море.

" Проектът не се осъществя през 19 век, а през 80-те години на 20. век концепцията още веднъж се възражда и даже се прави много сериозно изследване ", напомня архитект Димитър Стефанов - някогашен ръководител на Съюза на архитектите във Варна. Според него построяването на канал Русе-Варна е по-скоро в областта на фантастиката, а и задачите към този момент не оправдават сходна инвестиция.

" Този план тогава не получава поддръжка, тъй като Румъния изрично възразява, защото река Дунав напълно в ниската си част минава през румънска територия. Правенето на един плавателен канал от Русе до Варна като се изключи че съкратява пътя, прави един огромен отлив на водните равнища, а там река Дунав е плитка и това действително значи, че тя ще пресъхне. Ще се утежни обстановката в Румъния, което за тях е значимо. Те са били изрично срещу преди, в този момент е същото. Погледнато от геополитическа точка, една такава инвестиция би трябвало да има някаква огромна цел, която да я осмисля ", акцентира Стефанов, представен от БНР.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР