В Европа са регистрирани 30 пъти повече случаи на морбили

...
В Европа са регистрирани 30 пъти повече случаи на морбили
Коментари Харесай

Морбили в Европа: СЗО призовава за спешни ваксинации

В Европа са регистрирани 30 пъти повече случаи на морбили през първите 10 месеца на 2023 година спрямо миналата година , предизвести европейският офис на Световната здравна организация във вторник, като прикани страните да приложат " незабавни " имунизационни акции, написа " Политико ".

СЗО съобщи, че намаляващите равнища на имунизация са отговорни за възраждането на извънредно инфекциозния вирус, който предизвиква тресчица, кашлица, обрив и в редки случаи пневмония, инфектиране на мозъка и гибел.

Европейският район на СЗО записва повече от 30 000 случая на морбили сред януари и октомври 2023 година Това се съпоставя с 941 случая през цялата 2022 година Случаите зачестиха през последните месеци и се чака наклонността да продължи, в случай че не бъдат взети незабавни ограничения, Кой сподели.

" Необходими са незабавни старания за имунизиране, с цел да се спре предаването и да се предотврати по-нататъшното разпространяване. От жизненоважно значение е всички страни да са готови за бързо разкриване и своевременна реакция на огнища на морбили, което може да заплаши напредъка към елиминирането на морбили ", сподели районният шеф на СЗО за Европа Ханс Клуге.

Според СЗО пандемията от Covid-19 е попречила на рутинната имунизация на деца в годините сред 2020 година и 2022 година Изчислено е, че повече от 1,8 милиона бебета не са били имунизирани против морбили през интервала. СЗО заяви, че са регистрирани случаи в страни, където морбили публично е оповестено за отстранено като ендемично заболяване.

Миналата седмица Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство (UKHSA) разгласи паника поради скока на случаите на морбили в цялата страна. Националната здравна работа на страната стартира огромна акция за наваксване на имунизациите в понеделник.
 Морбили чукат на вратата
Морбили чукат на вратата

Грипната вълна ще бъде през януари и февруари
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР