В Европа има две тенденции в подхода към Русия. Първата

...
В Европа има две тенденции в подхода към Русия. Първата
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Целта на Запада вече не е мир, а война до победа

" В Европа има две трендове в метода към Русия. Първата е на Съединени американски щати, Обединеното кралство, Прибалтика, Полша и Румъния. Те залагат на военното решение на спора. Втората е на Германия и Франция и тя търси политическо решение. Нито една от тези две трендове не е проруска ".

Това сподели пред БНР Любомир Кючуков, шеф на Института по стопанска система и интернационалните връзки, някогашен заместник-министър на външните работи.

И добави, че като Европейски съюз се намираме в парадоксална обстановка – желаеме да се откажем от доставките на съветски газ, тъй като това оказва помощ на Владимир Путин да финансира войната, само че настояваме Русия да не стопира доставките си тъкмо в този момент.

" В изискванията на наказания и контрасанкции това, което следим, изглеждаше разумно. Според обществената информация четири европейски страни и 10 огромни европейски компании са приели условието за превалутиране на покупките си в рубли. България е сложена в доста комплицирана обстановка... България има няколко вероятни пътя за търсене на решения – гледище за обединен метод в границите на Европейския съюз, търсене на решение с " Газпром " или обезпечаване на различни източници ".

В предаването " Събота 150 " Кючуков добави:

" Посещението на секретаря по защитата на Съединени американски щати Лойд Остин в Киев и срещата на НАТО в базата Рамщайн в Германия официонализираха основна смяна в метода на Европейски Съюз и НАТО по отношение на войната. Промени се задачата. Отпадна задачата " мир " и тя беше сменена с " война до победа ". НАТО и Съединени американски щати взеха най-важното решение, че няма да водят война в Украйна с Русия. Ако на първия стадий на войната приоритет беше прекратяването на войната, в този момент на напред във времето излиза нейното продължение. Натискът е върху сътрудниците за оказване на военна помощ на Украйна, а не върху Русия за преустановяване на войната. Проблемът е, че затъването на Русия във войната значи затъване и на Украйна във войната. Всичко това е за сметка на човешкия живот ".

Той уточни, че в този момент на напред във времето е Донбас, сухопътен кулоар до Крим, а Путин се пробва да възвърне надзор върху териториите:

" И двете страни сега разчитат да придобият военно предимство, което по-късно да бъде закрепено политически. Затова договарянията сега са с невисок интензитет. Липсва чувството за неотложност и от двете страни. Проблем е, че сега се договаря за решаването по едно и също време на всички проблеми, а не за реализиране на помирение и по-късно да се търси решение на по-големите проблеми ".

Прогноза на анализатора е допустимо заледяване на спора:

" Русия може да разполага с военната мощност, с цел да реализира своите цели в Украйна, само че няма политическия запас, с цел да ги отбрани по-късно в интернационален проект. Вероятно ще се очертае огромен и дълготраен замразен спор, цялостна липса на взаимно доверие, надълбоко конфронтирана интернационална среда и милитаризация на интернационалните връзки ".

Все по-ниско пада прагът на военните дейности и се доближаваме до една непредсказуема среда, сподели още Любомир Кючуков.

" Опасно все още е, че има сигнали, че войната може да излезе отвън територията на Украйна. Опасни са офанзивите против Приднестровието в Молдова. Това към този момент визира трета страна и това може да докара до разширение на войната ".

Очертава се скъсване на континента Европа, което да е дълготрайно и с пикове, уточни той:

" Сигурността и на Европа, и на Русия не може да бъде обезпечена в изискванията на борба ".
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР