В Европа има 454 вида дървета, които са уникални за

...
В Европа има 454 вида дървета, които са уникални за
Коментари Харесай

Ще остане ли Европа без кестени?

В Европа има 454 типа дървета, които са неповторими за този континент и 58% от тях може да изчезнат, съобщи през днешния ден екологичната организация " Международният съюз за запазване на природата " (IUCN). Особено застрашени са кестените.
Тези числа са резултат от най-новото проучване за биоразнообразието в Европа. Организацията, която управлява Червената книга от 1939 година, отбелязва, че 15% от тези типове са безусловно на „ крачка ” от изгубване, съобщи БГНЕС.
" Дърветата са извънредно значими за живота на Земята. Европейските дървета в цялото си многообразие са източник на храна и място за живот на безчет типове животни, като птици и катерици. Те също играят основна роля за стопанската система ", разяснява ръководителят на звеното за „ Червена книга на IUCN ” Крейг Хилтън-Тейлър.
От цялото многообразие от дървета, ендемични за европейския континент, т.е. не растящи на никое друго място, 58% от типовете са изложени на риск от изгубване. От дърветата, които порастват в Европа, само че не са ендемични за нея, 42% от типовете могат да изчезнат.
Особено застрашени са кестените и към 200 типа кестенови дървета - броят им в Европа бързо понижава.
Според Люк Бас, шеф на европейския офис на организацията, главният фактор за понижаване на популацията на тези типове е човешката активност, в това число растежа на градовете и обезлесяването.
" Това изследване демонстрира сериозната обстановка на доста типове дървета, за които постоянно просто не се мисли. Но те съставляват основата на европейската екосистема и вършат нашата планета здрава ", добави Люк Бас.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР