В ежедневната си сводка британското разузнаване пише за отслабването на

...
В ежедневната си сводка британското разузнаване пише за отслабването на
Коментари Харесай

Русия е загубила част от военния си потенциал да се противопостави на НАТО


В ежедневната си сводка английското разузнаване написа за отслабването на военния капацитет на Русия вследствие на войната в Украйна, оповестява Руската работа на Би Би Си.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 6943
Част от съветските войски, изтеглени от региона на Харков през миналата седмица, принадлежат към Първа гвардейска танкова войска, която е част от Западния боен окръг. Тази единица претърпя тежки загуби по време на началната фаза на нахлуването в Украйна и нямаше време да възвърне изцяло боеспособността преди украинската контраатака в Харков.

Първа гвардейска танкова войска - една от най-престижните съветски елементи по принцип би трябвало да пази Москва и да води контранастъпление при положение на война с НАТО. Тъй като Първа гвардейска танкова войска и други елементи, които съставляват Западния боен окръг, бяха съществено развалени, стандартните съветски въоръжени сили, предопределени да вземат участие в възможна борба с НАТО, бяха съществено отслабени. Вероятно ще са нужни години на Русия да възвърне този боен капацитет.

Неофициалните калкулации допускат, че Русия е изгубила към 50 хиляди войници по време на бойните дейности в Украйна и че най-малко два пъти повече са били ранени. 

Припомняме, че в последния си разбор на събитията в Украйна Институтът за проучване на войната обърна внимание върху падналия морал и подготвеност на съветските сили да се опълчват на светкавичното украинско контранастъпление и евентуално нежеланието на съветските доброволци да се бият в Украйна.

Същевременно обаче специалисти предизвестяват, че към момента се чака отговора на съветския президент Владимир Путин на последното развиване и се притесняват от опцията Русия освен да ожесточи артилерийските и въздушните офанзиви против регионите, върху които Украйна възвърне контрола си, само че и да употребява химическо и даже нуклеарно оръжие.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР