В едно кътче на Италианските Алпи суданци и афганистанци, наредени

...
В едно кътче на Италианските Алпи суданци и афганистанци, наредени
Коментари Харесай

Пеша през Алпите: Как мигрантите рискуват живота си и се опитват да стигнат до Обединеното кралство

В едно кътче на Италианските Алпи суданци и афганистанци, подредени на опашка, сменят сандалите си с туристически обувки и заменят джапанките със здрави маратонки, подготвяйки се за своя поход към свободата. Или най-малко се надяват да бъде към нея.

Историята им споделя Би Би Си.

Около 150 души идват в днешния ден в спонтанен лагер в живописния град Улкс, обслужван от локални доброволци. Те раздават дарени палта на мигрантите, с цел да им оказват помощ да устоят на планинските температури по време на идното мъчно пътешестване. Дори и тук, откакто са достигнали Италия от цяла Африка и Близкия изток, тези групи от най-вече млади мъже желаят да продължат към Франция и по-нататък. Повече от 130 000 мигранти са влезнали в Италия тази година - съвсем два пъти повече от същия интервал на 2021 година, след внезапното увеличение на броя на идващите с лодки на южния италиански остров Лампедуза.



Алпите. Снимка: Unsplash

Броят на пътуващите на север към границата с Франция се е удвоил през последните няколко месеца. Но френските управляващи задържат и отблъскват мигранти без документи, откакто вкараха още веднъж надзор на границата си с Италия, суспендирайки част от шенгенските правила за свободно придвижване.

Съдът на Европейския съюз неотдавна постанови, че това действие нарушава правото на Европейски Съюз и че арестуваните мигранти би трябвало да подлежат на публично решение за връщане, като добави, че насилственото извеждане би трябвало да бъде единствено " последна мярка ".

Един от тези, които се пробват да стигнат до Франция, е Омар от Нигерия, който прекарва месеци в Либия, преди да заплати на трафиканти равностойността на 800 $, с цел да извърши рисковото секване на Средиземно море до Лампедуза.Оттам е изместен в два лагера в други елементи на Италия, преди да успее да се измъкне и да стигне пешком до френската граница. Сега задачата му е да стигне до Обединеното кралство.

" Искам просто да имам добър живот и да изучавам там ", споделя той пред Би Би Си, а кракът му е превързан от пострадване в морето. Журналистът от медията го пита дали е виждал фотоси, или е чувал истории за стопански мигранти, на които им е отказано леговище във Франция или Обединеното кралство и са върнати назад. Казва, че е по този начин, само че даже и да го сполети същата орис, ще опита още веднъж. " Ако би трябвало да се върна в Нигерия, родителите ми ще бъдат доста тъжни, тъй като фантазиите им не се сбъднаха ", прибавя той.

Някои се провалят рано. Вижда се по какъв начин италианска полицейска кола откарва египетски мигрант назад в спонтанния лагер, заловен преди да успее да премине границата.

Но инспекциите от тази страна на границата са необичайност, а доброволката Елена споделя, че е виждала това да се случва единствено два или три пъти за няколкото месеца, откогато е там.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР