В едно иранско село баща обезглави 14-годишната си дъщеря, защото

...
В едно иранско село баща обезглави 14-годишната си дъщеря, защото
Коментари Харесай

Зловещото убийство, което разплака целия свят

В едно иранско село татко обезглави 14-годишната си щерка, тъй като е избягала с по-възрастен мъж. След бруталното ликвидиране роднините проведоха траурно празненство, с цел да почитат " достойното " държание на бащата. Историята, която потресе и разплака целия свят, описа „ Дойче веле ”.

В края на май едно изключително грубо закононарушение раздруса Иран. Става дума за " ликвидиране на достойнството " в едно северноиранско село: 37-годишният Реза Ашрафи обезглави личната си щерка. И до момента в който други сходни убийства нормално остават скрити за обществеността, този случай прикова вниманието на обичайните медии и обществените мрежи.

Ромина, 14-годишната щерка на Реза Ашрафи, избягала от вкъщи на родителите си с един 29-годишен мъж, който по-късно признал, че от 5 години бил влюбен в момичето. Родителите на Ромина отказали да дадат единодушието си за сватба. Ако обаче бащата беше дал утвърждението си, от правна позиция бракът щеше да е вероятен - макар че Ромина е била единствено на 14 години.

Пет дни след бягството полицията разкрила момичето и го върнала вкъщи. По информация на медиите, в къщата на Ромина се разиграла следната сцена: майката дочула по какъв начин бащата на момичето упорствал тя да се самоубие, с цел да не се постанова да я убива той. Майката не подхванала нищо, с цел да избави щерка си. След бруталното ликвидиране роднините на Ромина организирали траурно празненство, на което било почетено " достойното " държание на бащата.

" Горчивата истина е, че патриархалната просвета е пуснала дълбоки корени в иранското общество ", споделя пред Дойче Веле Асиех Амини, авторка и защитничка на правата на дамите. Тя добавя, че няма никакво значение какъв брой образовани са дамите и какво е  ситуацията им в обществото. " В сегашната политическа система в страната освен традицията е на страната на мъжете, само че и законите ", показва Амини, която през 2009 година е избягала от Иран и през днешния ден живее в Норвегия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР