В двореца Евксиноград край Варна Правителствата на България и Румъния

...
В двореца Евксиноград край Варна Правителствата на България и Румъния
Коментари Харесай

Балканска среща на върха в Евксиноград

В двореца Евксиноград край Варна Правителствата на България и Румъния организираха четвъртото си взаимно съвещание, бяха подписани и 5 двустранни документа в региона на превоза, енергетиката, труда и обществената политика, вътрешните работи и стопанската система.

Борисов и Тудосе дефинираха взаимните инфраструктурни планове в превоза и енергетиката като приоритет, който ще докара до повече инвестициии и непоклатимост за цяла Европа. По-късно към двамата министър председатели се причислиха и министър-председателя на Гърция АлексисЦипрас и президента на Сърбия Александър Вучич, с които Борисов организира четиристранна балканска среща.

Малко преди началото на взаимното съвещание тази заран двамата министър председатели откриха дългоочаканият граничен пункт край Кайнарджа и Липница, издигнат преди пет години. Целта му е облекчи трафика по българо-румънската граница и в него са вложени 6 милиона евро по програмата за трансгранично съдействие сред България и Румъния.

След това Бойко Борисов и Михай кацнаха с хеликоптер при Евксиноград и разговаряха първо на 4 очи, а по-късно и дружно с министрите на двете страни.
След съвещанието Бойко Борисов съобщи, че с Михай Тудосе са си стиснали ръцете главен приоритет и за двете страни да бъдат 3 инфраструктурни плана.

 Вижте взаимната конференция след четиристранната балканска среща Вижте взаимната конференция след четиристранната балканска среща
Четиристранна балканска намира се организира в Евксиноград с присъединяване на министър председателите на България - Бойко Борисов, Румъния - Михай Тудосе и Гърция - Алекс...
 © Българска телеграфна агенция
По-късно към двамата министър председатели се причислиха и министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас и президента на Сърбия Александър Вучич, с които Борисов организира четиристранна балканска среща.

Бойко Борисов, министър-председател на Р България: Едно от най-важните неща за Балканите е да развиваме по този начин нашите връзки, че Балканите да станат образец в Европа не като място за войни и убийства, а мир, непоклатимост, разцвет. Не сме дребен пазар, 4-те страни дружно, Брутният вътрешен продукт и на Румъния, и на България, и на Гърция, Сърбия се подвига. Нашата позиция не е против някого, тъкмо противоположното - ние желаеме да помогнем на Европейски Съюз да не мисли за нашия район, да не сътворяваме проблеми в нашия район.Александър Вучич, министър-председател на Р Сърбия: Смятам, че дружно можем да създадем доста за нашите жители, за техния стандарт, тъй че да имаме по-малко проблеми от през днешния ден, и съм признателен на моите другари, признателен съм за това, че през днешния ден ме изслушаха по един сложен въпрос за жителите на Сърбия, а това е референдумът в Каталуния и двойния стандарт на Европейски Съюз към Сърбия и Испания. Подкрепям Испания - това е една другарска наша страна. Испания не призна независимостта на Косово, само че е забавно, че Европейска комисия реагира по друг метод. И това беше ориентирано против моя народ и страна.

Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция: Разговаряхме за доста крупни, огромни планове в нашия регион, които в случай че се случат, ще се промени целият ни небосвод - газопровода ТАБ от Източното Средиземноморие. Жп връзките - свързването на Солун и Белград, връзката Солун-Русе, за какво не и с Букурещ, това са огромни планове, които ще дадат различен обсег на нашия район. Така че тази динамичност на 4-странното съдействие има огромно бъдеще и нашите страни са длъжни да си сътрудничат тясно, с цел да покажат силата и смисъла на това съдействие.

Михай Тудосе, министър-председател на Румъния: Имаме идентични стратегически ползи да имаме енергийна сигурност и самостоятелност. Много е значима газовата връзка сред Сърбия и България, и Сърбия и Румъния, електрическите връзки, по които работим, значимо е и четирите страни да действаме като един-единствен сътрудник във връзка с енергийните връзки с останалата част с Европейски Съюз и да избегнем единствения снабдител.  Съвместно съвещание на държавните управления на България и Румъния Съвместно съвещание на държавните управления на България и Румъния
В двореца Евксиноград край Варна държавните управления на България и Румъния организираха през днешния ден четвъртото си взаимно съвещание, след което бяха подписани и 5...
Още по тематиката Балкански срещи на върха в Евксиноград
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР