В духа на изграждането на общи европейски стандарти и по

...
В духа на изграждането на общи европейски стандарти и по
Коментари Харесай

Българинът с право на 14 дни рехабилитация, европеецът -...

В духа на построяването на общи европейски стандарти и по пътя към въвеждането на едни и същи положителни медицински практики българските физиотерапевти упорстват за промени, които да подсигуряват на болните у нас модерна и задоволително продължителна рехабилитация, водещо до пълноценното им възобновяване. Това съобщи проф. доктор Елена Илиева, шеф на Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина в УМБАЛ „ Св. Георги ", по време на провеждащите се в Пловдив Общи събрания на Европейското сдружение по физикална и рехабилитационна медицина (ФРМ) и на Секцията и Борда по ФРМ към Съюза на Европейските медицински експерти.

Тя даде следния образец. На претърпелите инсулт в Европа се обезпечават от 30 дни до 3 месеца за възобновяване, а на хора с гръбначномозъчни контузии - от 6 до 9 месеца. У нас същите пациенти имат право на профилирано лекуване единствено по два пъти в годината - общо 14 дни.

Колкото и положителни експерти да практикуват у нас, колкото и високо да са квалифицирани, с каквато и качествена инсталация да разполагат лечебните заведения, във времето, несъмнено им от НЗОК за работа с болните, те не биха могли да реализират значими резултати. Лечебната база и легловият потенциал за физикална и рехабилитационна терапия в нашата страна са доста положителни, само че използването им е лимитирано в забележителна степен, прибавиха още специалистите

Причината е в незадоволителното финансиране, което важи освен за осемте клинични пътеки, по които се обслужват болните, само че и поради въведените предели за лечебните заведения. Заради дефицита на средства страда и комплексният метод в лекуването, при който дружно с лекаря за здравето на болния се грижат психолози, рехабилитатори, логопеди и други специалисти. Затова експертите дружно с БЛС упорстват пред НЗОК за съответно възнаграждение на дейностите.

Те са безапелационни, че медицинските услуги във физиотерапията би трябвало да бъдат строго диференцирани. Нашето предложение е пациентите след болнично лекуване, които са в тежко положение, с неврохирургични болести или са претърпели контузии, да се лекуват по разнообразни клинични пътеки от хората с хронични премеждия, които се нуждаят от продължителна, а в много случаи и от рехабилитация през целия живот. „ При първите лечението води до възобновяване на пациента, до неговото по-бързо завръщане към работата и нормалния темп на живот, а това има сериозен стопански резултат за работодателите и държавната стопанска система. Във втория случай се поддържа по-добро качество на живот за болните ", уточни проф. Илиева.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР