В Дрезден днес започна процес срещу една от най-наглите банди

...
В Дрезден днес започна процес срещу една от най-наглите банди
Коментари Харесай

Започна делото за невероятния обир на бижута за 1 млрд евро в Дрезден

В Дрезден през днешния ден стартира развой против една от най-наглите банди за кражби в историята на страната. Става дума за ливанския клан Ремо и обира на диамантените бижута от музея „ Грюнес Гевьолбе “ в Дрезден през 2019 година.

Откраднатите полезности са на стойност близо 1 милирад евро, а на подсъдимата пейка сядат четирима младежи на възраст сред 22 и 28 години. Всички те са родственици и принадлежат към фамозния ливански клан Ремо, който е забъркан в някои от най-зрелищните кражби, осъществявани в Германия в новата й история. В съда обвинените се явиха с 14 юристи, а с всички помощници и сътрудници екипът на бранителите е от 47 души.

Двама от обвинените са братя и потвърдено са взели участие и в различен сензационнен грабеж – кражбата на най-тежката златна монета от берлинския музей „ Боде “ през 2017 година. 100-килограмовата монета струваше 3,75 милиона евро и съгласно следствието кланът я е претопил и употребявал златото от нея. Докато тече процесът за обира на музея в Берлин, те провеждат и обира на музея в Дрезден. Единият от братята даже работи като куриер, отива на екскурзия в Ерланген, там краде апарат за разтрошаване на сейфове, който по-късно употребява в обира в Дрезден. В дните на процеса пък седи като обвинен в правосъдната зала в Берлин и слуша с приветливо лице показанията на очевидци и очевидци.

Процесът в Берлин още не е завършил, когато на 25 ноември 2019 година незнайни крадци съумяват да обхванат в един от най-известните музеи в света – „ Грюнес Гевьолбе “ в Дрезден. Няколко дни преди този момент те са прерязали решетката на един непряк прозорец и това не е направило усещане на никого. В деня на обира те подпалват токов разпределител и с това изключват външното осветяване пред прозореца. Влизат през прерязаната решетка в музея и с секира разрушават една от витрините, зад която са изложени диамантени кралски бижута.

Двама души отмъкват 21 декорации с общо 4300 диаманта. Алармите се задействат и защитата вика полиция. Крадците обаче съумяват да се измъкнат и изчезват с автомобил, който подпалват по-късно в публичен под земята гараж.

От там бягат с втора кола в Берлин. В Берлин колата е открита по-късно. Следи от ДНК в автомобила съответстват със следи от ДНК в музея. Тъй като обирът наподобява по грубост на осъществяваните към този момент такива други удари от клана Ремо, полицията подслушва телефонните им диалози.

От тях излиза наяве, че точно кланът е уредник на обира и година след него 1600 служители на реда щурмуват осем жилища в общо четири немски провинции. Арестувани са трима членове на клана Ремо, по-късно около разпитите им арестуват и останалите.

Засега всички мълчат и не признават за кражбата. Разследването се интересува най-много от съучастниците им – съгласно следователите най-вероятно са забъркани най-малко още 40 души. Не е ясно и къде са бижутата, дали са останали цели или и те са разрушени на части и продавани елмаз по елмаз. Издирва се също купувачът им.

Кланът Ремо е считан за най-опасният фамилен незаконен кръг в Германия. Мъжете от клана са забъркани във всички по-зрелищни кражби в страната. Освен кражбите в двата музея те бяха уличени и в кражби на инкасови транспорти, кражбата на златно произведение на изкуството от едно учебно заведение, както и обира на банка в Берлин през 2014 година. Тогаа кланът опразва всички 300 сейфа в трезора, след което го взривява.

Кланът принадлежи към арабскоезичната група малами от южна Турция, която преди към 100 години се преселва в Ливан, а преди 30 – в Германия. Заради потвърденото присъединяване в закононарушения и неналичието на публични приходи преди четири години немската прокуратура промени закона и разреши да се конфискува имущество преди задоволително доказателства, че е от незаконна активност. Допреди смяната полицията трябваше да може да потвърди от какви закононарушения и по какъв начин е финансирано нечие благосъстояние. След нея не прокуратурата, а упрекнатият би трябвало да потвърждава, че парцелите и парите му не са от незаконни действия (на процедура " хипотеза за виновност ", с която разполага и нашата КПКОНПИ, б.р.).

В рамките на тази смяна от клана Ремо бяха иззети първокласни имения и коли.

Процесът в Дрезден ще трае до октомври 2022 година.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР