В древни времена хората вярвали, че има силна връзка между

...
В древни времена хората вярвали, че има силна връзка между
Коментари Харесай

Поличби и поверия за дърветата в градината

В антични времена хората вярвали, че има мощна връзка сред дърветата и индивида и тя може да повлияе върху човешкия живот, здраве и орис.

По-късно научно е потвърдено, че доста растителни типове имат мощно биоенергетично лъчение, което въздейства позитивно или негативно върху енергийното поле на индивида. Това е причина да се огледа по-сериозно на поверията за въздействието на дърветата, които хората садят в градините си. Ето най-интересните от тях.

Бреза - това дърво се приема като страж на домашното огнище. Не бива обаче да се засажда в двора на къщата. То има отрицателна сила, тъй като е адско дърво. С клони от брезово дърво са били Божия наследник. От клоните на дървото хората са правили метли, а от корите му факли, които запалвали на празници като Ивановден или на Петровден. От дебело брезово дърво през пролетта се точи сок, който се пие вместо вода.

 поверия за брезата в градината

Върба - това дърво се счита за доста стабилно, тъй като е жилаво. С клончета от дървото се вършат пръчки, с които се удрят леко децата на Лазаровден с благопожелание да станат здрави като върбата. С върбовите клончета е обвързвано влизането на Исус в Йерусалим. Нейната вариация - плачещата върба, се приема като знак на гибелта. Не е добре да се сади в двора, изключително в чест на раждане на дете. Смята се, че това ще насочи ориста му в неприятна посока.

Трепетлика - това дърво се счита за прокълнато и не се предлага да се сади в двора, тъй като от него е изработен кръста на Спасителя. Смята се, че трепетликата е мощен енергиен върколак. Растяща наоколо трепетлика може да докара до заболявания и проблеми в дома, съгласно поверията.

Дрян - това дърво е първото, което цъфти през пролетта, а плод дава до есента. Свързва се със здравето и от него се вършат сурвачките на децата за Коледа.

Липа - славяните са считали това дърво за свещено. Трябва обаче да се засади по-далече от къщата, най-малко на 100 метра. Предпазва от гръмотевици. Ароматът е прелъстителен за пчелите и те вършат апетитен липов мед от цвета на дървото, а липовият чай е прочут на всички в студените зимни дни.

Орех - това дърво е знак на успеха и е добре да го има в двора, само че не покрай самата къща, тъй като корените му са доста мощни, също така спуска прекомерно плътна сянка. Под сянката на ореха се настива елементарно съгласно поверията.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР