В допълнение на разпространената от Министерството на труда и социалната

...
В допълнение на разпространената от Министерството на труда и социалната
Коментари Харесай

Работодателите задължени да допълнят оценката на риска по отношение на епидемиологичната обстановка

В допълнение на публикуваната от Министерството на труда и обществената политика информация за опциите на трудовото законодателство за основаване организация на работата, която да минимизира риска от заразяване на личния състав, Главна ревизия по труда припомня на работодателите, че следва да разпишат предприеманите ограничения в оценката на риска.

При поява на нововъзникнал риск работодателите имат обвързване да добавят оценката на риска по работните места с оценяване на нововъзникналия риск, в тази ситуация от разпространяване на ковид (2019-nCoV), както и да разпишат ограничения минимизирането му. Мерките, които следва да са съобразени с предписанията на здравните органи, са ориентирани в две посоки: организационни и механически. В оценката на риска и разписването на ограниченията следва да взе участие лекарят от Службата по трудова медицина, с която предприятието има контракт. Задължението както за разписването на ограниченията, по този начин и по контрола за тяхното осъществяване, е вменен на работодателя.

Част от организационните ограничения са свързани с:
 Оценяването на риска от възможна болест. Нивото на този риск зависи в огромна степен от размера и активността на предприятието, да вземем за пример дали има скупчване на огромен брой служащи в едно помещение, дали се обслужват външни клиенти, дали е допустимо използване на работа от разстояние и други
 Информиране на работещите за риска и прилаганите ограничения за отбрана в предприятието, в това число посредством осъществяване на ексклузивен инструктаж.
 Създаване на ред за информиране на всички работещи при положение на заболяло лице, с което те са били в контакт.
 Ревизиране на работните процедури с оглед минимизиране на нужните, присъщи на активността контакти както с външни лица, по този начин и сред работещите.
 Определяне на лицата, за които, поради служебните им отговорности, контактите с евентуални вирусоносители не могат да бъдат лимитирани. Целта е по отношение на тях да бъдат приложени характерни механически ограничения за отбрана, в това число обезпечаване на персонални защитни средства.
 Да се дефинира ред за разчистване и дезинфекциране на работните места и санитарните възли.
 Въвеждане на физиологичен режим на труд и отмора, допускащ по-чести почивки за използване на хигиенични ограничения, в това число дезинфекциране на работните пространства. Използване на опциите на законодателството за работа от у дома, когато активността разрешава, и други
 Разработване на специфични писмени инструкции/указания по отношение на процедура, която следва да се ползва при положение на контакт с лице, за което е открито, че е вирусоносител.
 Ревизиране на листата с работните места и типовете персонални защитни средства за отбрана от биологичен риск.
 Определяне на ред за запазване и заличаване без риск на употребяваните персонални защитни средства, в това число и работно облекло, които са били в контакт с вирусоносител.

Част от техническите ограничения са:
 Осигуряване на дезинфектанти и измиващи препарати, в това число средства за измиване на очите и/или антисептични средства за кожата.
 Осигуряване на подобаващи персонални защитни средства, като маски за отбрана на горните дихателни пътища, при нужда - защитни ръкавици, и други
 Осигуряване на специфични контейнери за предпазване на употребяваните персоналните защитни средства и употребяваните хигиенични материали.
Подробни законодателни условия за отбрана от биологични сътрудници, в това число характерни за лечебните заведения, са написани в Наредба № 4 от 14.10.2002 година за отбрана на работещите от опасности, свързани с експозиция на биологични сътрудници при работа (обн., Дъждовни води, бр. 105/2002 г.) и НАРЕДБА № 3 от 08.05.2013 година за одобряването на медицински стандарт по предварителна защита и надзор на вътреболничните инфекции (обн., Дъждовни води, бр. 43/2013 година, в действие от 11.05.2013 г.).
Допълнителна информация, в това число съответни ограничения за отбрана, могат да бъдат открити на интернет страницата на Националния център по заразни и паразитни заболявания на адрес:
https://www.ncipd.org/index.php?option=com_k2&view=item&id=546:ncov-012020&lang=bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР