В договорите на всички директори на държавни болници има клауза,

...
В договорите на всички директори на държавни болници има клауза,
Коментари Харесай

Доц. Тонев: Само решение на принципала е достатъчно, за да бъде освободен всеки един директор

В договорите на всички шефове на държавни лечебни заведения има уговорка, че могат да бъдат освободени когато и да е от приниципала с едномесечно предупреждение и без други условия. И всеки шеф, подписал контракт, е изразил своето единодушие. Не виждам такова единодушие от страна на шефа на „ Пирогов “, може и да е пропуснал тази уговорка. Силно се надявам да няма политическа мотивация такава позиция.

Това сподели доцент Антон Тонев, консултант на министъра на опазването на здравето Христо Хинков и някогашен ръководител на здравната комисия в предходния парламент, пред БНР във връзка решението на министъра за промяна на шефа на „ Пирогов “.

„ Битката за политическа територия е прекомерно сериозна и политици, които дълго време са имали опция да упражняват цялостен надзор върху територията, сега като че ли реагират отрицателно на всяко едно предпочитание за смяна. Първата вълна на поддръжка за шефа на " Пирогов " като че ли пристигна от политическо лоби от една политическа партия. Смятам, че на това политическо лоби също може да ме се зададат забавни въпроси ", сподели той.

Според съветника на министъра инспекцията в незабавната болница е сложила справедливи данни на масата, които няма по какъв начин да няма реакция против тях. При подобен отчет, в случай че не породи някаква интервенция, остава цялата отговорност у принципала на здравното заведение.

По мотив изказванието, че отдел " Вътрешен одит “ в Министерството на здравеопазването е създавал поръчкови отчети при предходни министри, доцент Тонев съобщи, че във всяко министерство би трябвало да има конструкция, която да прави инспекции и да осведоми за нередности. „ Изнасянето на такива инспекции от Министерство на здравеопазването към външни организации, би забавило доста процеса на инспекции. В България има 400 лечебни заведения. Представяте ли си, в случай че желаеме да имаме информация за всяка една от тях и би трябвало да подвластен от външна услуга “, сподели още доцент Тонев.

Пред БНР някогашният здравен министър доктор Стефан Константинов съобщи, че противоречив него в тази ситуация с УМБАЛСМ " Пирогов " става въпрос за комплицирана игра, подбудена от политическата обстановка.

" Имаме разнообразни политически партии, които са се събрали по някакъв метод и би трябвало да живеят дружно. Ако съпоставим взаимоотношенията им с една игра на карти, се търси каквато и да е карта, в случай че да може да цака сега. Всъщност казусът " Пирогов " се употребява за разменна монета за доста по-важни неща. Затова му се отдава такова значение ", сподели той.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР