В добронамерен и приятелски тон протече първата лидерска среща между

...
В добронамерен и приятелски тон протече първата лидерска среща между
Коментари Харесай

„Всичко сме си простили“: ГЕРБ и ПП-ДБ започват детайлната законодателна работа

В доброжелателен и другарски звук протече първата лидерска среща сред двете водещи обединения – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Взаимно те разискаха бъдещите си дейности, които ще последват след връчването на първия изследователски мандат и вероятно продължение на процедурата по-късно. Направи усещане, че липсваха изявления от страна на „ Демократична България “ – Христо Иванов беше на масата на договарянията, само че не взе думата в нито един миг от 30-минутната среща.

Кирил Петков и Асен Василев потвърдиха, че ПП-ДБ няма да поддържат ГЕРБ в първия мандат, само че ще чакат поддръжка от тях, в случай че се стигне до техния втори мандат.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази учудването си от тази позиция. „ Вие няма да ни подкрепите в първия мандат, а желаете ние да ви подкрепим абсолютно във втория. Искате да не участваме в държавно управление, а да ви направляваме в Народното събрание. Ние в Народно събрание ще направляваме каквото и да е държавно управление – това не е привилегия “, разяснява той.

С Петков сме си дали прошка и нищо не ни затруднява да свършим добра работа “, сподели Борисов, реферирайки към ареста му по гледище на Кирил Петков.

Кирил Петков не съумя да даде съответен отговор на тази чуденка на Борисов, като посочи единствено отговорността на мандатоносителя. От думите му стана ясно, че не има вяра в способността на ГЕРБ да свършат работата, която ПП-Дб считат, че би трябвало да се свърши.

„ Това не е някакъв дебелоглав – че не, ние няма да подкрепим първия мандат или желаеме държавно управление без присъединяване на министри на ГЕРБ във втория мандат. Това беше ясно заложена политика от нашите органи на партиите, плюс от нашите гласоподаватели, само че ние споделяме, че желаеме държавно управление. Не споделяме, че не желаеме. И осъзнаваме, че когато би трябвало да се подходи отговорно, сме подготвени да продължим този диалог по дилемите и времевите периоди, които би трябвало едно такова държавно управление да извърши “, сподели Петков.
Бюджетът на фокус
Една от главните тематики на диалог на срещата беше държавният бюджет, който незабавно би трябвало да бъде прегледан и признат. Двете обединения се схванаха да бъде образувана втора работна група, дружно с тази за правосъдната промяна, която да влезе в елементи по бюджета и да „ ремонтира “ предлагането на служебния министър Росица Велкова. И двете обединения се сплотиха към това, че дефицитът би трябвало да е в границите на 3%, само че се усетиха разликите в метода за реализиране на тази цел.

Асен Василев към този момент смекчи тона, като не назовава нещата в документа на МФ, които не му харесват, „ неточности “, а „ непълноти “. Той продължава да твърди, че в случай че за запишат приходите от втория транш по Плана за възобновяване, които все още наподобява, че няма по какъв начин да постъпят тази година, и се вземе 100% от облагата на държавните сдружения, дефицитът ще стане търпим.

Според него не е нужно да се записва, че ще се похарчат 100% от парите по плановете, а Комисията ще преведе 0%. Василев е на мнение, че евентуално ще бъдат изхарчени половината средства и надлежно ще бъдат преведени половината пари.

Той към този момент вижда проблеми и по други пера в бюджета, като финансовите разноски, които съгласно служебната власт ще надвишават 10 милиарда лева

Капиталовата стратегия е трагично увеличена. Миналата година заложихме 8.5 милиарда лева, а единствено 5 милиарда се случиха. Сега са заложени 10 милиарда лева Трябва да се види дали има поръчки и разноски в тази стратегия. Разходите за прехрана – за ток, вода, поправки на ведомствата – са вдигнати с над 40%. Миналата година към този момент бяха вдигнати около рецесията с силата, а в този момент започнаха да падат цените “, изясни Василев.

Томислав Дончев от ГЕРБ изрази мнение, че редуцирането на недостига не е счетоводна технология и би трябвало да се подхващат действителни, не изключително известни ограничения – орязване на разноски и търсене на нови доходи, без обаче да се подвигат налозите.

И стои въпросът: ще има ли устойчиво болшинство в Народното събрание, тъй като тези ограничения няма да са нито общителни, нито известни. Тежки промени ще са и се запитвам: ще има лик в залата болшинство? “

Според него пътят е бюджетна консолидация. „ Приходите по Плана за възобновяване няма да решат въпроса. Или еврофондовете. Няма огромен запас тук “, твърди Дончев.

Работа по доста закони

Двете обединения не престават детайлна работа и по всички други закони, които са витално значими за България. Десислава Атанасова от ГЕРБ сподели, че до момента е реализиран консенсус по над 30 законопроекта.

Работата дружно значи, че можем да намерим консенсус “, твърди тя.

Според Асен Василев няма да има проблем тези закони да се одобряват, в случай че се работи бързо – всичко може да се случи и за два месеца, колкото вероятно ще е животът на Народното събрание, в случай че няма постоянно държавно управление.

не по този начин оптимистичен беше Томислав Дончев, съгласно който в случай че няма постоянен кабинет, тези законопроекти няма да станат закони.

Водим диалози за политики, имаме консенсус по част от политиките, само че политики можем да развиваме единствено в случай че има държавно управление, в случай че няма държавно управление –– Народното събрание се разпуска след 2 месеца. Ако няма държавно управление, няма да можем да приемем и половината от нужните 30 закона “, твърди Дончев.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР