В Добричка област, която е сред най-големите производители на слънчоглед

...
В Добричка област, която е сред най-големите производители на слънчоглед
Коментари Харесай

Учен: В Добричка област се очаква добра реколта от слънчоглед при среден добив около 300 килограма


В Добричка област, която е измежду най-големите производители на слънчоглед в страната, се чака добра годишна продукция от маслодайната просвета при междинен рандеман към 300 кг от декар. Прогнозата направи пред Българска телеграфна агенция селекционерът в Добруджанския аграрни институт доцент доктор Галин Георгиев.

По думите му посевите са при започване на вегетацията, развиват се доста добре, към този момент има влага, само че би трябвало да паднат и летни дъждове. Заедно с новите хибриди слънчоглед - импорт от чужбина, навлязоха и нови раси мана, разяснява ученият. Селекционерът добави, че заради нападението от гъбата, която се развива при по-ниски температури и влага, някои полета в района са били разорани и засети още веднъж със слънчоглед.

През тази стопанска година в Добричка област слънчогледовата годишна продукция се чака от най-малко 845 150 декара, съгласно систематизираните данни от регионалната дирекция " Земеделие " за пролетната сеитба като експертите прецизират, че в множеството региони акцията е завършила. Земеделските производители ожънаха през предходната година близо 870 хиляди декара със слънчоглед.

Така не се сбъдват прогнозите, че поради поскъпналото олио и събитията в Украйна тази пролет в Добруджа ще бъдат засети повече площи с маслодайната просвета. Според доцент доктор Галин Георгиев обяснението е, че ще има огромно търсене в международен мащаб и на царевица, пшеница и други селскостопански култури, чиито цени нарастват. Ученият счита, че добруджанските зърнопроизводители постъпват рационално като резервират нормалните площи с пролетните култури, с цел да не бъде нарушен сеитбооборотът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР