В днешно време високото кръвно налягане се превръща във все

...
В днешно време високото кръвно налягане се превръща във все
Коментари Харесай

Как да понижим високото кръвно налягане?

В днешно време високото кръвно налягане се трансформира във все по-разпространен проблем, който визира милиони хора по света. Специалистите от поучават, че подобаващият метод за събаряне на кръвното изисква сложен метод, включващ промени в метода на живот, храненето и физическата интензивност. В тази публикация ще разгледаме няколко основни тактики, с които може да си помогнете в оправянето с този проблем
Промени в метода на живот

Промяната на метода на живот е първата стъпка в това да си помогнете в свалянето на високо кръвно. Като за начало, може да:

намалите солта и натрия: несъразмерната консумация на сол може да докара до повишение на кръвното налягане. Стремете се към здравословно хранене, като ограничите оптимално приема на сол и модифицирани артикули, като колбаси, в които има високо наличие на натрий;

ограничите приема на кофеин и алкохол: разнообразни проучвания демонстрират, че кофеинът и алкохолът могат краткотрайно да го покачат. Винаги може да заместите с безкофеиново кафе, само че все пак, не е добре да прекалявате;

спрете цигарите: тютюнопушенето е потвърден фактор за риск от развиване на хипертония и сърдечни заболявания;

поддържате здравословно тегло: непотребното тегло може да усили риска от аритмия. Физическата интензивност е значима за поддържането на оптимално тегло и респективно за събаряне на кръвното.
Физическа активност

Редовната физическа интензивност е от значително значение за поддържането на изцяло положително здравословно положение. Упражненията оказват помощ за подсилване на сърцето, което разрешава на сърдечния мускул да помпа по-ефективно, намалявайки по този метод налягането върху артериите.

Стремете се към най-малко 150 минути умерена аеробна интензивност или 75 минути интензивна интензивност на седмица. Ходене, плуване, колоездене и тичане са отлични разновидности за поддържане на физическа интензивност.
Здравословно хранене

Здравословното хранене е пиедестал в контрола на високото кръвно налягане. Диета, богата на плодове, зеленчуци, зърнени храни, храни, богати на фибри и такива с ниски равнища на наситени мазнини и холестерол, може да помогне за неговото събаряне.
Плодове
Включете в диетата си повече:

1. Ябълки: богати на фибри и антиоксиданти.

2. Банани: източник на калий, който оказва помощ в свалянето на индикаторите.

3. Ягоди: съдържат антиоксиданти и витамин C.

4. Портокали: отличен източник на витамин C и фибри.

5. Киви: съдържа витамини C и E, както и калий и фибри.

Зеленчуци
Добре е да консумирате:

1. Спанак: богат на магнезий и фолиева киселина.

2. Броколи: източник на витамини K и C, както и фибри.

3. Моркови: съдържат високи равнища на бета-каротин и фибри.

4. Цвекло: оказва помощ за намаление на кръвното налягане с помощта на високото наличие на нитрати.

5. Домати: богати на ликопен, витамин C и калий.

Храни богати на фибри
1. Овесени ядки: усъвършенстват храносмилането и управляват равнищата на холестерола.

2. Чиа семена: отличен източник на омега-3 мастни киселини и фибри.

3. Леща и бобови растения: съдържат високи равнища на фибри и протеини.

Ограничете потреблението на алено месо и заменете с протеинови източници, като риба и птичи меса.

Ефективното събаряне на високото кръвно налягане изисква внимание. Промяна в настройката, осведоменост и устременост към здравословен метод на живот, включващ честа физическа интензивност, уравновесено хранене и преодоляване на напрежението. Важно е също по този начин постоянно да се прави премерване с надеждни апарати, с цел да се следи успеваемостта на подхванатите ограничения. Помнете, че всяка смяна в метода на живот би трябвало да бъде разисквана със здравен експерт изключително в случай че се употребяват лекарства за надзор на кръвното налягане.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР