В днешно време се оказва, че най-важното не са кройките,

...
В днешно време се оказва, че най-важното не са кройките,
Коментари Харесай

Модно е да си от България

" В днешно време се оказва, че най-важното не са кройките, платовете, визията, а твоят Instagram и кои звезди носят твоята дреха. Това е тъжната истина ", споделят Теодора и Павел Лозанови

© Надежда Чипева Още по тематиката
Яке за двама

Ирина Василева основава облекла, които улесняват майките при носене на бебето
17 авг 2018
Български обувки, харесани от Vogue

Валентина Безуханова, Сабина Гьошева и Деница Бумбарова основават стилния бранд By FAR предходната година и към този момент продават в 35 магазина от висок клас във Франция, Съединени американски щати, Англия, Белгия, Испания, Австралия, Русия, Украйна, Дубай
30 юни 2017 Масовият шивашки бизнес в България е по формулата ишлеме за друга марка. Бутиковият вид на семейство Теодора и Павел Лозанови е друг - те започват марката за женско облекло Bogdar в Барселона, само че през днешния ден го ръководят от София, като шиенето е от ателие във Видин. Бизнесът им потегля елементарно - поради фамилната шивашка фабрика на родителите на Павел Лозанов и поради маркетинг уменията на двамата млади бизнесмени. Целта е високият сегмент. А за триумфа може да се съди по изданията, които са забелязали Bogdar: Vogue, Marie Claire и така нататък

Семейната основа

Теодора Лозанова е приключила бизнес стопанска система и финанси в Манчестър, а Павел Лозанов – политика с интернационалните връзки в Лондон. Познават се от немската гимназия в София, а от две години са семейство. И двамата са магистри от бизнес учебното заведение ESADE в Барселона – тя по интернационален мениджмънт, той – по маркетинг мениджмънт.

Семейната среда прави професионалния път на Павел Лозанов " елементарен и явен ". Баща му Иван Лозанов взе участие в приватизацията и от години ръководи шивашката фабрика " Димана " в Харманли. Освен това е съучастник в още една компания от сектора – " Бдинтекс " във Видин. Майката Росица Лозанова ръководи четири магазина в София и един в Пловдив за продажба на ризи под личната марка " Брунели ". " Участвах във фамилния бизнес, само че постоянно съм знаел, че желая да имам лична марка за облекла ", споделя Павел Лозанов.

Илюстрация
Увеличаване
[Bogdar] Смаляване
Като подарък от Бога

Bogdar ( " Богдар " ) стартира през лятото на 2015 като непряк от фамилното произвеждане на облекла план. Павел Лозанов записва компании с името на марката в България и в Испания, където по това време живее фамилията. Представя бизнес проекта си на академичната директорка на програмата по маркетинг в бизнес учебното заведение ESADE, която толкоз харесала концепцията, че става акционер дружно със брачна половинка си с 10% дял в започващата компания за мода.

Първоначалната инвестиция е 100 000 евро, предоставени от родителите на Павел. Зад марката застават младите дизайнери Георги Флоров и Станислава Димитрова. Дрехите се създават от 16 опитни чиновници в обособено в фамилната фабрика във Видин ателие. Първата серия е от двадесетина модела - рокли, панталони, блузи.

По това време Теодора Лозанова има лична възходяща корпоративна кариера – работи в интернационалните компании в Дубай и Барселона и дава отговор за маркетинга на висок клас фешън марки, само че в свободното си време подкрепя новия план.

За представянето на първата сбирка фамилията наема рop-up магазин (временна комерсиална площ) в Барселона и кани дизайнери, фешън блогъри, хора, формиращи публично мнение. Разработва фирмен уебсайт, от който стартират онлайн продажби в Испания, а по-късно и в други европейски страни.

Първата сбирка обрисува и главната философия на марката – потребление на извънредно качествени платове, опростена грациозност, минималистични линии, облекла за " мощни дами с изразена характерност ". Първите продажби носят и първи уроци за рационализиране на кройки, етикети, опаковки, логистика. Първите цени за един модел рокля са 280 евро, за панталон – 190 евро, за топ – 180 евро.

През 2016 година Лозанови стартират работа с дистрибутор, който продава Bogdar в десетина физически магазина в Испания. Това е година на релативно успокоение, в която марката прибавя популярност и стартира да се утвърждава, регистрира фамилията. Това е и първата година, в която компанията предлага две сбирки – лятна и зимна. Всичко извоювано се влага в налагането на марката, а продажбите се регистрират през испанската компания.

Илюстрация
Увеличаване
[Bogdar] Смаляване
2017 и генералните решения

През цялата 2016 година планът се движи " някак си самичък ", към момента не е главен за двамата и Теодора Лозанова към момента взе участие в него единствено през обедната отмора, след работа, през уикендите. " Инкубационният интервал " продължава до 2017 година, когато тя напуща подредения корпоративен свят и фамилията се посвещава напълно на Bogdar. Това е годината на съществените решения за бизнеса.

Лозанови се отхвърлят от продажби във физически магазини. Пропускат пролетно-летния сезон, концентрират се върху онлайн продажбите и ангажирането на PR организации в Мадрид и Лондон. На представянето на есенно-зимната сбирка на марката в края на 2017 година в Испания и Англия организациите канят дистрибутори, дизайнери, представители на промишлеността, медии, стилисти, хора с въздействие върху публичното мнение. Отзивите са отлични, а започващата компания продължава интензивно да промотира марката в онлайн пространството.

" В днешно време се оказва, че най-важното не са кройките, платовете, визията, а твоят Instagram и кои звезди носят твоята дреха. Това е тъжната истина ", споделя Павел Лозанов. " Зад всеки сполучлив бранд би трябвало да стои един блогър. За нас това е испанката Мария Бернар, която показа сбирката ни от нетрадиционни бели ризи ", споделя Теодора Лозанова.

Фирмата завършва 2017 година с 20 000 евро доходи от продажби единствено от последните три месеца на годината и с показване на Bogdar в фешън издания, измежду които Vogue, Marie Claire, S Moda, You, Blanc.

2018 - към този момент в България

През 2018 година Лозанови пристъпват към нови значими решения за бизнеса. Семейството мести офиса си от Испания в София и взема решение да подчертава върху това, че марката е българска и се ръководи от България. Наемат PR организация и в Съединени американски щати. Първият резултат от съдействието с нея е, че майката на Илън Мъск се появява с рокля Bogdar на показване във Forbes.

Компанията обновява уеб страницата, само че остава вярна на концепцията за " опростена грациозност и минималистични линии, обогатени със характерни елементи ". Създателите на марката се насочват към по-висок ценови клас - една риза към този момент коства 220 евро, а роклите са сред 300-350 евро. " Шестдесет % от разноските по дрехата са за производството й, останалите са за реклама и логистика. Постигаме от 80% до 100% марж, само че ценовото ни позициониране е малко под съперниците, с цел да придобием популярност и да се наложим като бранд ", споделя Теодора Лозанова.

" Най-растящият фешън сегмент в този момент е на новите марки от страни, които не се свързват обичайно с модата. Ритейлърите отделят много огромни бюджети, с цел да включат оферти на млади дизайнери. Най-големите им ценители са в Лондон и Ню Йорк, в България този сегмент не се радва на огромен интерес, продажбите на Bogdar в страната към този момент са инцидентни ", обобщава Павел Лозанов.

2018 е първата година, през която фамилията предлага четири сбирки, следвани от " войска блогърки ". " Създаването на сбирка е дълъг и нелек развой. То изисква изследване на макротенденциите, образно ентусиазъм, би трябвало да отсееш модерното за сезона и да го пречупиш през призмата на марката. Целият развой на правене на сбирката е колективен. Минаваме през няколко рунда на селекциониране, ние сме част от всяка стъпка до крайната сбирка ", разяснява Павел Лозанов. Според него мнозина виждат единствено лъскавата част в стилната промишленост.

" Но в действителност става въпрос за съблюдаване на периоди, пресмятане на разходни правила, гладене на платове по 12 часа дневно на крайник и сравняване на цени, пътешестване, ястие на солети в бензиностанции... Светското са фотосесиите два пъти в годината, другото е доста изтощаващо ", обобщава той.

" Работният ни календар е конкретизиран за шест месеца напред. Ясни са срещите с дизайнери, организации, работата във фабриката. Всеки месец би трябвало да се прави нещо по сбирката, тъй като в случай че закъснееш, облеклата няма да стигнат до шоурума ", споделя Теодора Лозанова.

Семейството търси дистрибутори и води договаряния за продажби на Bogdar в фешън магазини от висок клас, които оперират на доста пазари по едно и също време. " Нашата цел е годишните ни доходи да доближат 100 хиляди евро. Смятаме, че годишен напредък на продажбите от 100-150% е естествен.

Планираме 70% от сбирките да се продават посредством дистрибутори в 25 влиятелни извънредни бутици в целия свят ", обрисува програмата за идващите години Теодора Лозанова.

" Чакам деня, в който ще вляза в някой от известните премиум бутици в Лондон и на манекена ще видя рокля Bogdar ", споделя Павел Лозанов. Q&A

Кои са клиентките на Bogdar?

Теодора Лозанова: Насочени сме към клиентки, които търсят нещо друго, които са по-смели в избора си и пазарят онлайн. Те нямат избрани облекла за работа и за излизане вечер, а по-скоро залагат на непрекъснат жанр, в който ежедневното и формалното се смесват. И този избор не зависи от възрастта, а е повлиян от обществените мрежи, от налаганите онлайн фешън трендове.

Павел Лозанов: Ценовият сегмент на нашите облекла не е ориентиран към най-младите, тъй като цените ни са по-високи, а най-младите по принцип разполагат с по-малко приходи. Жената, която купува Bogdar, е съвременна, изборът й не зависи от възрастта, нито от местоположението, тя живее в цифровото пространство, избира стила си на обличане от онлайн предложенията, следейки блогърки, процесът на взимане на решения е мощно повлиян от обществените мрежи и не е обвързван с полезности на поколенията.

Какво отличава марката ви?

Павел Лозанов: Платовете са извънредно качествени. Новите сбирки минават от чист минимализъм към обогатен със характерни елементи минимализъм. Стилът е изчистен, спокоен, скромен.

Теодора Лозанова: Нашите облекла са средство, посредством която една вътрешно мощна и красива жена може да комуникира към останалите си качества, те акцентират характерността на дамата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР