В днешния Международен ден на грамотността асоциация Българска книга ще

...
В днешния Международен ден на грамотността асоциация Българска книга ще
Коментари Харесай

Международен ден на грамотността

В днешния Международен ден на грамотността асоциация " Българска книга " ще показа национално социологическо изследване на читателските настройки, направено от " Алфа рисърч ". Резултатите се дефинират като " тревожни ".

Проучването е част от дългогодишната тактика на асоциация " Българска книга " за наблюдаване на читателските практики и целия хартиен бранш у нас и се осъществя в интервал от 4-6 години. След представянето на данните те ще бъдат оценени от експерти, които ще очертаят трендовете в книгоиздаването и четенето, връзката им с равнището на културата и грамотността в страната.

Днешният 8 септември се отбелязва като Международен ден на грамотността от 1965 година от ЮНЕСКО. Според организацията грамотността способства за мира, като подкрепя постигането на самостоятелни свободи, по-добро схващане на света, попречване и решение на споровете.

Според данни на Организация на обединените нации към 780 милиона души, или всеки пети по света, няма даже минимална просветеност, 75 милиона деца не посещават учебно заведение, а доста повече не участват непрекъснато в часовете или отпадат от просветителната система.

Най-тревожно е ситуацията в страните Буркина Фасо, Етиопия, Гамбия, Гвинея, Хаити, Мали, Нигер, Сенегал, Сиера Леоне и Чад. Там повече от половината възрастни хора са необразовани.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР