В днешната част от постоянната рубрика на Varna24.bg – Преди

...
В днешната част от постоянната рубрика на Varna24.bg – Преди
Коментари Харесай

Вижте Римските терми преди и сега

В днешната част от непрекъснатата графа на Varna24.bg – " Преди и в този момент “, ще ви покажем един от знаците на града с разлика във времето от близо 100 години. Това са прословутите Римски терми.

Горната фотография от нашия колаж демонстрира така наречен Римска кула, преди разчистването на градежите върху термите и разкриването на целия архитектурно-исторически комплекс. Преди десетилетия се е виждала единствено кулата. Зад нея е храм " Св. Георги “, който е съборен поради археологическите разкопки.

Средновековната черква " Св. Георги “ се намира в централната част на град Варна. Достигнала до наши дни в руинно положение, нейните основи са ситуирани на територията на старите Римски терми, в югозападния им край. Точното време на създаване на този древен храм не е известно, само че съществуват доказателства, че това е станало през средновековието (XIV в.), когато църквата е влизала в рамките на предпазения с крепостни стени феодален град. Черквата просъществува и в годините на османското иго, макар че при последвали ремонти изгубва средновековното си величие. Важна детайлност от историята на храма е, че точно в тази църква се прави за първи път свещенодействие на български език, след епохи на османско насилничество и духовно гръцко иго. Това става след застъпничеството на съветския вицеконсул Александър Рачински, който след двегодишни старания и договаряния с гръцкия митрополит Порфирий, съумява да получи позволение за осъществяване на свещенодействие един път в седмицата на църковнославянски език. Първата работа на славянски език е осъществена в черквата " Св. Георги " на 12 март 1860 година На паметното събитие, с огромно вдъхновение, се стичат доста българи от Варна и близките села.

Средновековната черква " Св. Георги “ оцелява през османското иго и въпреки в много неприятно положение, Освобождението (1878 г.) я заварва настояща. След това, още няколко десетилетия продължава да се уважава като свято място, до 1948 година, когато социалистическата власт взема решение да я събори, с цел да не пречи на разкопките на римските терми. Намира се група запалянковци – комсомолци, които единствено за един ден унищожават старинният храм. Престолът от разрушената черква и храмовата икона на Св.вмчк.Георги са пренесени в близката църква “Свети Атанасий ". Иконата през днешния ден не се намира там, само че престолът е подложен в южната част на олтара и на него постоянно се служи на Гергьовден и се смята за втори храмов празник.

На върха на Римската кула е бил подложен бюст на Аспарухов войник, който сега се намира в центъра на " Аспарухово “.

Вижте " Преди и в този момент “ от предния път ТУК
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР