В деня, в който президентът Румен Радев трябва да обяви

...
В деня, в който президентът Румен Радев трябва да обяви
Коментари Харесай

Прокурори и следователи с писмо до ЕК за натиск срещу избора на Иван Гешев

В деня, в който президентът Румен Радев би трябвало да разгласи решението си дали да подпише указа за назначението на новия основен прокурор, прокурори и следователи излязоха с писмо до Европейска комисия, в което приказват за политически напън против избора на Иван Гешев.
Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите в България изпратиха взаимно мнение до Европейската комисия поради " невиждания политически напън, който се оказва върху членовете на Висш съдебен съвет и президента на Република България по отношение на избора на основен прокурор ".
Писмото е адресирано до първия заместник-председател на Европейската комисия Франс Тимерманс и до Вела Йоурова - комисар по правораздаването, потребителите и равнопоставеност сред половете, прецизира ДарикНюз.
Двете съсловни организации дефинират процедурата по желание на нов основен прокурор като законосъобразна, обществена и транспарантна, а мнението им е аргументирано с хронологията на избора, както и с представянето на номинирания претендент Иван Гешев в траялото съвсем 10 часа чуване от Пленума на Висш съдебен съвет.
Следователите и прокурорите осведомят Европейската комисия и за събитията, които предшестваха и съпътстват и понастоящем избора на Главен прокурор на Република България, в това число и " изявленията в средствата за всеобща информация, ориентирани против Гешев ". Отбелязано е, че " по тези изявления способените държавни органи в границите на своята подготвеност са направили неотложно съответни инспекции, при които не са били събрани данни за позволени от Гешев нарушавания на закона ".
Двете организации дефинират като " неприемлива политическа интервенция и опит за вмешателство в пълномощията Висш съдебен съвет по отношение на избора на нов Главен прокурор ".
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР