В деня на Вяра, Надежда и Любов, своя празник празнува

...
В деня на Вяра, Надежда и Любов, своя празник празнува
Коментари Харесай

От преди Освобождението до днес: Как се е променил обликът на София?

В деня на Вяра, Надежда и Любов, своя празник чества и столицата ни София. Как се е трансформирал образът на града ни и на някои от най-емблематичните здания от преди Освобождението до през днешния ден?

Най-ранните археологически свидетелства за обитаване на територията на София са от 6-о хилядолетие преди новата епоха. През вековете градът е под ръководството на Римската, Византийската и Османската империя.

" София е един забавен град с хилядолетна история. Той има едно огромно значение по време на Османската империя, изключително през 16 и 17 век, когато се разраства. Белирбейовете на София вземат участие в завладяването на нови земи в Османската империя. Съответно София става богат град, златарски център. По-късно София запада и преди Освобождението той е един дребен град от 12-15 хиляди души. Както го разказва Иречек - като един мъничък градец с кални улици, с доста локви. Всичко това се трансформира доста бързо ", описа доктор Росен Петков, откривател на книгата като артефакт и колекционер.

Градът е определен за столица на България с решение на Учредителното заседание на 3 април 1879 година За няколко десетилетия интензивно строителство градът придобива своя европейски образ. А заслугата е на архитектите - немски и австрийски ученици.

" Започват изключително при започване на 20-и век да се строят редица по този начин емблематични здания като Народния спектакъл, като Халите, военното министерство, Централната банка. За страдание огромна част от тях са унищожени по време на бомбардировките по време на Втората международна война. И също по този начин по-късно, когато се строи огромния комплект от административни здания - Партийния дом и Министерски съвет - там се събарят доста къщи търговски и магазини. Дондуков е бил комерсиалната част на София ", добави Петков.

Той ни демонстрира първият справочник на столицата, публикуван през 1899 година Любопитни елементи от тогавашното всекидневие на софиянци не липсват - като да вземем за пример кой и по кое време е можел да употребява градската баня.

" Понеделник от 3 часа сутринта до 9 часа вечерта се къпят бойците и арестантите. Вторник и четвъртък от 3 часа сутринта до 9 часа вечерта банята е отворена единствено за мъже. Сряда и петък банята е отворена единствено за дами. Събота и неделя банята е отворена за мъже, единствено че неделя след това обяд може да се допусне на по-бедните да се къпят гратис ", споделя колекционерът.

Сред картичките и фотографиите на колекционера усещане вършат тези на емблематичния площад Народно заседание.

" За жълтите павета има редица спекулации, че са подарък на Фердинанд, само че истината е, че са поръчани от Столична община, готови са в Унгария, те са керамични, изпечени са при 1300 градуса. Затова са толкоз твърди и издръжливи. Полагането им стартира някъде 1908 година ", описа той.

Петков приключва с позитивизъм и съвет към всички, които обичат столицата.

" София e един към момента зелен и хубав град и би трябвало да го пазим подобен ", безапелационен е той.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР